بر اساس ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده برای تحقق جرم ترک نفقه باید شرایطی را محقق شود تا مرد بتواند نفقه را پرداخت نکند. در صورتی که زن از همسر خود تمکین نکرده باشد، مرد میتواند از پرداخت نفقه خودداری بکند. در صورتی که مرد استطاعت مالی جهت پرداخت نفقه را نداشته باشد، مرد میتواند با حکم دادگاه نفقه را پرداخت نکند.
لازم به ذکر است که بر اساس تبصرههایی که در ماده ۵۳ قانون از خانواده ذکر شده، زن بر اساس قانون مجاز میباشد که تمکین نکند و مرد از پرداخت نفقه خودداری کند. البته این موضوع جمعیت کیفری دارد و زمانی که زوجه مجاز عدم تمکین میباشد، موارد زیر میباشد. در صورتی که حق حبس زوجه بر اساس ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی تا زمانی که به زن مهریه داده نشود، میتواند وظایفی را که در مقابل شوهر دارد را تمکین نکند. به شرطی که مهریه حال باشد و این امتناع مستحق نفقه نیست. یعنی میبایست نفقه را در این شرایط هم بپردازد.
مجازات جرم ترک نفقه از حبس سه ماه و تا پنج ماه میباشد. در مورد مجازاتهایی که نفقه را پرداخت نکند، اگر زن از شکایت خط خود صرف نظر کند، این مجازات نیز برای مرد صرف نظر میشود. زمانی که زن میخواهد مرد را ملزم به پرداخت نفقه کند، میبایست به کلانتری شماره ۱۵۰ مراجعه کند و از مرجع شکایت کند و در صورتی که کلانتری حکم دریافت کند و میتواند مرد را دستگیر و بازداشت کنند. از جمله مواردی که مرد میتواند مهریه و نفقه پرداخت نکند، بر اساس قانون ۱۱۱۴ قانون مدنی اگر زن حق سکونت داشته باشد، زن میتواند از زندگی کردن با شوهر که منزلی که مرد مشخص کرده، خودداری کند یا زندگی کردن با شوهر ضرر مالی و آبروی برای زن داشته باشد؛ در صورتی که یک منزلی که خوب و ضرر بدنی برای زن داشته باشد، زن میتواند مسکن جدا اختیار کند و در صورتی که ضرر از جانب دادگاه تعیین شود، میبایست به منزل شوهر برگردد و زمانی که در بازگشت به منزل شوهر منظور میباشد نفقه به عهده شوهر میباشد.
بیماری که یکی از زوجین داشته باشند، بر اساس قانون بیماری که برای زن ذکر شده زن در صورت داشتن این بیماریها از جمله بیماریهای پوستی میتواند تمکین خاص را نداشته باشد و زن در شرایطی که عادت ماهانه است، میتواند از تمکین خودداری کند. بیماری مرد هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از بیماری های مقاربتی باشد، زن حق دارد که از نزدیکی با او خودداری کند و امتنا بین دلیل مانع حق نفقه نمیشود.
مأموران کلانتری شماره ۱۵۰ میتوانند مرد را در صورتی که نفقه پرداخت نمیکند با بازداشت کردن به را اعمال قانون کنند و ملزم به پرداخت نفقه کند.
در چه صورتی استطاعت مالی مرد ثابت میشود؟
استطاعت مالی مرد از شروط واجب بودن نفقه نیست. در صورتی که شرط تحقق جرم موضوع ماده ۶۴۲ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی باشد، در قانون مجازات و بخش تعزیرات گفته شده که فقط بر کسی که اعمال میشود که با وجود استطاعت مالی از برگشت نفقه زن امتناع میکند. تشخیص استطاعت مالی مرد با دادگاه میباشد که باید وجود این استطاعت در زمان ترک نفقه برای دادگاه مهر شود. در غیر این صورت حکم به ضرر مرد داده میشود. در صورتی که زوجه فقط استطاعت پرداخت قسمتی از نفر را داشته باشد و از پرداخت آن امتناع کند، بر اساس ماده ۶۴۲ با او برخورد میشود.
در قانون ماده ۱۳۹۸ گفته شده که کسی ملزم به انفاق نفس نفقه میباشد که متمکن از دادن نفقه باشد. یعنی بتواند نفقه را پرداخت کند بدون آنکه از وضعیت معیشت دچارم مشکل شود. به همین دلیل تشخیص تمکن برای تمامی تعهدات در جامعه در نظر میگیرد. در صورتی که نفقه واجب باشد، شخص قادر به پرداخت نفقه میباشد، بدون آن که از این نظر برای گذراندن زندگی دچار کمبودها و محدودیتهایی باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از وکلای مجموعه تهران وکیل کمک بگیرید. وکلای مجموعه تهران وکیل آمادهی خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز میباشند. جلب رضایت شما مشتریان گرامی، هدف وکلای صاحب تجربه این مجموعه است؛ پس با اطمینان خاطر پروندههای خود را در این زمینه به وکلای تهران وکیل بسپارید و با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.