مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید، طلاق باید به صیغه طلاق و در حضور لااقل دو نفر مرد عادل که طلاق را -بشنوند واقع گردد. طلاق مخصوص عقد دائم است وزن منقطعه با انقضاء مدت یا بذل آن از طرف شوهر از زوجیت خارج می شود. طلاق از اموری نیست که قائم به شخص باشد بنابراین شوهر می تواند به دیگری وکالت و وکالت در توکیل غیر دهد تا زن او را طلاق بدهد همچنان که بتوانند زن را وکیل و وکیل در توکیل قرار دهد تا خود را مطلقه سازد.
طلاق بر دو قسم است : بائن و رجعی
در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست در موارد ذیل طلاق بائن است :
1- طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود.
2- طلاق یائسه
3- طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد.
4-سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از اینکه وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید
طلاق خلع
طلاق خلع آن است که زن بواسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق میگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.
طلاق مبارات عبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورتعوض نباید زائد بر میزان مهر باشد. طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.
در صورت شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام مرد به دادن نفقه زن میتواند برای طلاق به دادگاه رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق نماید.
در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند ، چنانچه عسر و حرج مذکور در دادگاه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق کند.
حضانت طفل بعد از طلاق با چه کسی است؟
نگهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است. برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد.طلاق انحلال ازدواج دائم با شرایط و تشریفات خاص است وتنها مخصوص ازدواج دائم است و انحلال ازدواج موقت با پایان یافتن مدت تعیین شده ازدواج یا از طریق بخشش باقیمانده مدت ازدواج از سوی مرد صورت میگیرد.امروزه درکشورما مهم ترین وبیشترین پرونده های حقوقی که دردادگاه مطرح می شود مربوط به طلاق ، خصوصا طلاق توافقی است.
انواع طلاق
- رجعی : طلاقی که امکان رجوع وبازگشت زوجین وجود دارد.اصولا طلاق به درخواست مرد صورت می گیرد مگرزن یائسه یا دوشیزه باشد.
- بائن : طلاقی که درآن امکان رجوع نمی باشد وبه صورت خلع(کراهت شدید زن ازمرد) و مبارات (کراهت شدید زوجین ازهم )که اصولادرطلاق ازطرف زن وطلاق توافقی اجرامی شود.
انواع دادخواست طلاق
- طلاق به درخواست زن
عمده ترین شرایطی که زن با اثبات آن دردادگاه می تواند دادخواست طلاق دهد وباید مستند به دلایل قانونی مذکور درماده 119- 1129- 1130 باشد:
- عدم پرداخت نفقه یا عدم ایفای حقوق واجب زن
- عسروحرج
- سوء رفتاریا سوء معاشرت مرد
- بیماری صعب العلاج
- جنون مرد
- اشتغال مردبه شغل منافی مصالح خانوادگی یا زن
- محکومیت به حبس
- اعتیاد زوج
- غیبت ویا ترک زندگی خانوادگی
- محکومیت به جرائم حیثیتی
- عقیم بودن شوهر
- مفقود الأثرشدن شوهر
- انتخاب همسردیگر
زن می تواند ضمن عقدنامه یا بعد ازازدواج دردفتر اسناد رسمی ازشوهرخود برای طلاق وکالت بلاعزل بگیرد وبامراجعه وهمراهی یک وکیل دادگستری خود رامطلقه سازد.
- طلاق به درخواست مرد
براساس ماده 1133 قانون مدنی «مرد میتواند با رعایت شرایط مقرردر قانون ،با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.»
- طلاق توافقی
زوجین یا هردوخواهان جدایی هستند یا زن با بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه خود مرد را راضی به طلاق کرده است وآنها باید درخصوص امورمالی وغیرمالی ازجمله مهریه، نفقه وحضانت و ملاقات فرزندان و…به توافق برسند وبه صورت توافقنامه مکتوب ودرحضورشاهدین امضا کنند یابامراجعه به دفاتراسناد رسمی آن را محضری کنند ومفاد توافقنامه درحکم دادگاه قیدمی شود و ضمانت اجرا خواهد داشت.
مراحل رسیدگی به دادخواست طلاق
- درطلاق به درخواست مرد وی میتواند بدون دلیل موجه و باارائه مدارک مورد نیازازجمله عقدنامه یا کپی مصدق آن، اصل شناسنامه و کارت ملی و با مراجعه به دفتر خدمات قضایی نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام نماید.
دادخواست به یکی از شعب دادگاه خانواده ارجاع داده میشود و دادگاه طرفین را برای ایجاد صلح و سازش به داوری ارجاع می دهد ودرصورت عدم صلح وسازش، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادرمی کند وباید ظرف سه ماه به دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق مراجعه کنند و پس ازپرداخت حقوق مالی زن ( مهریه و نفقه و…) یا توافق برسرآن، صیغه طلاق درحضور2شاهدجاری می شود.
درصورت اعتراض به حکم دادگاه (بدوی)هریک می توانند ظرف 20 روزه تجدید نظرخواهی کنند وپس ازصدور رای توسط شعبه دادگاه تجدید نظرکه غالبا بدون حضورزوجین تشکیل می شود ، ظرف 20 روز هر کدام از طرفین در صورت اعتراض به رای می توانند فرجام خواهی کنند. پرونده به دیوان عالی کشورارسال می گردد که درصورت نقض رای ،مجددا پرونده به دادگاه تجدید نظر اعاده می شود که دراین صورت پس از صدور حکم اصراری ازسوی شعبه دادگاه تجدید نظربازهم امکان فرجام خواهی مجدد وجود دارد.
- درطلاق به درخواست زن دادگاه درصورت ارائه دلایل موجه وبا اثبات آن، حکم الزام مرد به طلاق را صادرمیکند.
- درطلاق توافقی طرفین ابتدائاً باید درسامانه تصمیم ثبتنام نمایند ونسبت به دریافت نوبت و مراجعه به مرکز مشاوره یاغربالگری اقدام کنند. پس ازانجام 5 جلسه مشاوره،مشاور نظرخود
را درخصوص دلایل عدم انصراف طرفین ازطلاق ارائه میدهد. سپس زوجین میتوانند با مراجعه به دفترخدمات قضایی نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام نمایند.
درصورتی که حق تجدیدنظر و فرجامخواهی را ساقط کرده باشند رأی دادگاه قطعی میشود. برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن باید به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق به همراه 2 شاهد عاقل و بالغ مراجعه نمایند.
همراهی یک وکیل مجرب و متخصص در طلاق
براساس قوانین ایران تعهد وکیل تعهد به وسیله است بدین منظورکه باید تمام تلاش ،هوش ، ذکاوت ومهارت خود را برای رسیدن به خواسته ونتیجه مطلوب موردانتظارموکل خود به کارگیرد.
اصولا با بالا گرفتن اختلافات و تنش های عصبی وضربات روحی و روانی ناشی ازاین درگیری ها زن و مرد دیگر رمق وتاب و توانی برای پیمودن مراحل سخت وپیچیده ی سلسله مراتب حقوقی ، قضایی و اداری طلاق و پیگیری روند طلاق را ندارند.
با مشاوره ومراجعه به یک وکیل مجرب ومتخصص وتوانا دیگر نیازی به پیگیری و حضور درمراحل مختلف ،(اقدام به ثبت دادخواست تا رسیدگی دردادگاه ) جزمرحله آزمایش عدم بارداری برای زن ، نخواهد بود وبا پیگیرهای مداوم وسریع وکیل ، طلاق درکوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود.
مخصوصا درطلاق توافقی که کلیه اموراز ثبت دادخواست تا شرکت درجلسات مشاوره ومراجعه به دادگاه ودفاترازدواج و طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق توسط وکیل متخصص طلاق بدون حضورزن ومرد انجام می شود.
با توجه به پیچیدگی های بسیاری که درروند درخواست طلاق وجوددارد ومرد وزن باید درباره ی مسائل زیادی بحث وتصمیم گیری کنند ،توصیه می شودکه قبل ازهراقدام وتوافقی با مشاوره وهمراهی یک وکیل متخصص ومجرب خانواده اقدام نمایید .ازآنجایی که زن و مرد به هنگام بالا گرفتن اختلافات ودرگیری وتنش بینشان، هریک قصد استفاده ازابزارقدرتشان علیه طرف مقابل را داردودراثرفشارهای روحی وروانی وارده، قدرت تحمل وتصمیم گیری برای زن ومردسخت می شود ودرعین حال می خواهند کاملا آگاهانه وهوشیارانه عمل کنند وکم ترین آسیب ممکن را ازاین موضوع متحمل شوند، همراهی یک وکیل متخصص ومجرب می تواند با دادن آگاهی و اطلاعات درست درموردحق وحقوق آنها درقانون وباهوشمندی وذکاوت به جهت رعایت مصلحت موکل وعدم تضییع حقوق مادی ومعنوی وی درتصمیم گیری وبا روانشناسی مناسب از شرایط زوجین و کمک در جهت کاهش آسیبهای طلاق،دراقدام صحیح زن ومرد و دستیابی آنها به حق و حقوقشان گرفتن طلاق ودرکمترین زمان موثرباشد . گاهی زن ومرد درمورد مسائلی اطلاعات و تصوراشتباهی دارند واقداماتی انجام یا قصد انجام ان را دارند که درصورت مشاوره ویا با درمیان گذاشتن با یک وکیل متخصص و مجرب آن رابه صلاح آنها نمی بیند وبا آگاهی دادن وتوضیح دقیق مسئله ونشان دادن راه درست ،ازانجام هرگونه اقدام اشتباه آنها جلوگیری می کندهرچند که آنها راضی نباشند.
بدون دیدگاه