در این مطلب به موضوع مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر اشاره شده است. شما می توانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان از طریق راههای ارتباطی با ما در تماس باشید.
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر به چه صورت است
پرسش: الف) عضوی از اعضای خانواده ای به علت اعتیاد به مواد مخدر، اموالی از منزل را که به صورت عمومی استفاده می شود، خارج و به فروش می رساند. در فرض مذکور، عنوان بزه ارتکابی چیست؟ در اجرای مقررات ماده ۶۶۷ از قانون مجازات اسلامی، در صورت بروز اختلاف مابین شاکی و متهم در خصوص کیفیت و کمیت اموال مسروقه، ملاک چیست و چگونه باید عمل کرد؟
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر
نظرهای ابرازی
دادگستری اردبیل/ نظر اکثریت
الف)با توجه به متفاوت بودن ارکان تشکیل دهنده بزههای سرقت، ربودن مال غیر و خیانت در امانت، مقام قضائی باید تحقیقات مقتضی را در آن خصوص معمول داشته و هر مورد را مجزا مدنظر قرار دهد. بین فعل ربودن و سرقت، رابطه عموم و خصوصی مطلق حاکم است؛ ربودنی که در آن هدف رباینده «محکومیت دائمی»متصرف قانونی یا مالک از مالش بوده، سرقت است؛ به عبارت دیگر، هر سرقتی، ربودن است ولی هر ربودنی، سرقت نیست، همین طور در خصوص کیفیت و کمیت اموال باید تحقیقات مقتضی را معمول داشت. در نهایت با مقدم دانستن قول شاکی با سوگند در صورت بروز اختلاف بین طرفین و محرز بودن اصل قضیه، باید حکم به رد مال داد.
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر
آیا اعتیاد شدید به مواد مخدر رافع مسئولیت کیفری هست؟
ب)اعتیاد، جرم بوده و در هر حال رافع مسئولیت کیفری نیست.
نظر اقلیت
الف) در اجرای مقررات ماده ۶۶۷ از قانون مجازات اسلامی در صورت بروز اختلاف بین طرفین در خصوص کیفیت و کمیت اموال مسروقه، قاعده «البينه على المدعي و اليمين على من أنكر»جاری خواهد بود.
ب)صرف اعتیاد شدید، رافع مسئولیت نیست ولی اگر به مرحله ای از جنون برسد، رافع مسئولیت خواهد بود.
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر
دادگستری مشکین شهر/نظر اکثریت
نظر به این که در فرض مذکور اولا: اموالی که از منزل خارج شده اموالی است که به صورت عمومی استفاده می شود؛
ثانيا: اعتیاد شدید چنانچه با جلب نظر پزشکی قانونی سبب سلب اراده شخص شود، رافع مسئولیت کیفری و به لحاظ فقد عنصر معنوی جرم، جرم سرقت محقق نشده است و در صورت بروز اختلاف ما بين شاکی و متهم ملاک عرف و عادت است که قاضی دادگاه با در نظر گرفتن عرف تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد کرد.
لازم به ذکر است در صورتی که در شمال تهران، غرب تهران، شرق تهران یا کرج هستید و به مشاوره با 1 نیاز دارید، می توانید با 1 موسسه حقوقی تهران وکیل در ارتباط باشید. همچنین اگر به دنبال شماره تماس 1 می گردید می توانید با گروه تهران وکیل تماس گرفته ابتدا از مشاوره رایگان و تلفنی با مشاورین این مجموعه داشته باشید و در صورتی که بخواهید می توانید با تعیین وقت حضور پیدا کرده و با وکلای حقوقی و کیفری این مجموعه که متخصص در این زمینه می باشند مشاوره داشته باشید.
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر
نظر اقلیت
با ملحوظ نظر قرار دادن منطوق ماده ۶۶۷ قانون مجازات اسلامی هرچند اموالی را که از منزل خارج شده اموالی است که به صورت عمومی استفاده می شود؛ لذا جرم سرقت تحقق یافته است. اعتیاد شدید نیز رافع مسئولیت کیفری نیست؛ زیرا عوامل مسئولیت کیفری احصا شده و اعتیاد شدید می تواند از عوامل مشدده مجازات محسوب شود. در خصوص بروز اختلاف مابین شاکی و متهم ملاک عرف است و تعیین کیفیت و کمیت آن بسته به نظر قاضی دادگاه است.
نظر کمیسیون نشست قضائی (5) جزایی درباره اعتیاد شدید فرد به مواد مخدر
الف)با فرض اینکه مالکیت مال برده شده به شخص مباشر تعلق نداشته باشد عمل ارتکابی سرقت محسوب می شود و مجازات مقرر در ماده ۶۶۷ قانون مجازات اسلامی را خواهد داشت. کمیت و یا کیفت عمل و مال در جرائم تعزیری مؤثر نیست مگر در حدود اختیارات قانونی قاضی از باب تخفیف و یا تشدید مجازات؛
مسئولیت کیفری فرد در حالت اعتیاد شدید به مواد مخدر
بنابراین، رسیدگی به کمیت مال ربوده شده از جهت تعیین میزان مال که مورد حکم به رد مال قرار خواهد گرفت دادگاه تکلیف قانونی برای احراز واقعیت و حقیقت امر به مثابه جرائم دیگر مانند کلاهبرداری و غیره خواهد داشت.
ب)اعتیاد شدید به هر درجه ای، رافع مسئولیت نخواهد بود مگر اینکه دادگاه وضعیت خاص متهم را مؤثر در تخفیف مجازات بداند.
برای دریافت 1 توسط 1 به صفحه فوق مراجعه نمایید یا با کارشناسان 1 ما در ارتباط باشید.