مزاحمت شخص ثالث در ملکی

مزاحمت شخص ثالث در ملکی •

در این مطلب به موضوع مزاحمت شخص ثالث در ملکی اشاره شده است. شما می توانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان از طریق راههای ارتباطی با ما در تماس باشید.

 

مزاحمت شخص ثالث در ملکی مزاحمت شخص ثالث در ملکی

آیا مزاحمت شخص ثالث در ملکی که در تصرف شخصی غير از مالک است جرم محسوب می شود

ملکی در تصرف شخصی غیر از مالک است که جواز قانونی تصرف ندارد، چنانچه دیگری مزاحم تصرفات او شود یا آن را تصرف کند یا مبادرت به تخریب آن کند، رویه محاکم در رسیدگی به شکایت متصرف سابق چگونه است؟

اتفاق نظر

 أولا، مطابق ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ ایجاد أثار تصرف در اراضی و املاک متعلق به دولت یا اشخاص حقیقی یا حقوقی جرم محسوب می شود و فقط با شکایت مالک قابل تعقیب جزایی است. به علاوه قید «در موارد مذکور» در قسمت آخر این ماده (ماده ۱۳۴ تعزیرات سابق چنین قیدی نداشت)،

مزاحمت شخص ثالث در ملکی مزاحمت شخص ثالث در ملکی

تصرف عدوانی و مزاحمت یا ممانعت از حق نسبت به املاک متعلق به دولت یا اشخاص حقیقی یا حقوقی نیز صرفا با شکایت مالی قابل تعقیب کیفری است. بنابراین، در صورتی که شاکی (متصرف سابق) مالكيت نداشته باشد با توجه به ماده ۷۲۷ قانون مجازات اسلامی شکایت او از حيث جزایی قابل تعقیب نیست. لیکن در صورت انطباق موضوع با قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب ۱۳۵۲ که مقررات آن عینا در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹ آمده است می توان مبادرت به رسیدگی و صدور حکم به رفع تصرف یا رفع مزاحمت نمود. بدیهی است چنانچه تصرف با قهر و غلبه صورت گرفته و منطبق با ماده ۶۹۱ قانون مجازات اسلامی باشد موضوع از این حیث با شکایت متصرف سابق هم قابل تعقیب و مجازات است.

مزاحمت شخص ثالث در ملکی مزاحمت شخص ثالث در ملکی .

ثانيا، در مورد تخریب عمدی نیز با توجه به ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ و ماده ۷۲۷ همان قانون، فقط با شکایت صاحب مال میتوان موضوع را تعقیب و مرتکب را مجازات کرد. به عبارت دیگر شکایت متصرف سابق (که مالکیت ندارد) در مورد تخریب قابل استماع و پیگیری نیست البته در مورد تخریب محصول زراعی بنا به قاعده فقهی «الزرع للزارع و لو كان غاصبا» موضوع قابل تعقیب کیفری است.

مزاحمت شخص ثالث در ملکی مزاحمت شخص ثالث در ملکی

لازم به ذکر است اگر به دنبال شماره تماس 1 می گردید می توانید با گروه تهران وکیل تماس گرفته ابتدا از 1 و تلفنی با مشاورین این مجموعه داشته باشید و در صورتی که بخواهید می توانید با تعیین وقت حضور پیدا کرده و با وکلای حقوقی و کیفری این مجموعه که متخصص در این زمینه می باشند مشاوره داشته باشید. همچنین می توانید با 1 با موسسه تهران وکیل در ارتباط باشید.

مزاحمت شخص ثالث در ملکی مزاحمت شخص ثالث در ملکی

نظر کمیسیون

نشست قضایی (۱): با توجه به اینکه قانون مجازات اسلامی تعریفی از دعوای تصرف عدوانی به دست نداده، بلکه ذیل ماده ۶۹۰ آن قانون برای متصرف عدوانی تعیین مجازات شده است ناگزیر باید برای یافتن تعریف این دعوا به قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی رجوع کرد. ماده ۱۵۸ این قانون، دعوای تصرف عدوانی را ادعای متصرف سابق، مبنی بر خارج کردن مال غیرمنقول از تصرف وی، بدون رضایت او و درخواست اعاده تصرف خود نسبت به آن مال، تعریف کرده است که این ماده اركان تصرف عدوانی را که سبق تصرف و لحوق تصرف و عدوانی بودن تصرف متصرف لاحق است دربردارد و برای رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی چه از جنبه حقوقی و چه از لحاظ کیفری، باید این سه رکن را جستجو کرد و در صورت وجود آنها، تصرف عدوانی تحقق می یابد. بدیهی است متصرف سابق در صورتی حق طرح دعوا یا شکایت علیه متصرف لاحق را دارد که تصرف شخص او اساس و مینای قانونی داشته باشد و در فرض مسأله نظر به اینکه تصرف متصرف سابق متکی به قانون نبوده و مشروعیت ندارد،

مزاحمت شخص ثالث در ملکی مزاحمت شخص ثالث در ملکی

حق طرح شکایت کیفری را دارا نیست لازم به توضیح است که حکم مقرر در صدر ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی که تعلق املاک و اراضی را به اشخاص مقرر در آن ماده شرط تحقق جرایم مندرج در آن ماده قرار داده به «تصرف عدوانی» تسری ندارد و اشخاصی که تصرف آنها مبنای قانونی داشته یا از قبل مالک متصرف هستند از قبیل مستأجر، مباشر و نظیر آنها براساس ماده ۱۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی حق طرح شکایت کیفری یا حقوقی دارند و اعمال این حق ملازمه با مالکیت ندارد.

برای دریافت مشاوره حقوقی ملکی توسط 1 به صفحه فوق مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *