بررسی جرم سقط جنین از نظر احکام و شرائط جرم
جرم سقط جنین تبعات مادی و معنوی زیادی را بر خانواده و جامعه و کشور وارد میکند. سقط جنین از نظر اجتماعی و اخلاقی آثار منفی و سوئی را به دنبال دارد. اقدام عامدانه و خودسرانه افراد برای از بین بردن جنین میتواند بر نرخ جمعیت و چرخهی اقتصادی در یک جامعه اثرگذار باشد. همچنین از نظر اخلاقی این عمل ناپسند و مکره افکار عمومی را جریحه دار کرده و اینکه دستگاه قضایی به از بین بردن همنوع نسل بشر بیتفاوت باشد، میتواند زمینه ساز سایر اعمال مجرمانه شود.
از نقطه نظر فرهنگی به جهت اینکه خانواده در کشورهای مانند ایران از جایگاه مهمی برخوردار است و خانواده از اصول مهم در ایران و کشورهای اسلامی میباشد، با انجام رفتارهایی که از شکل گیری آن جلوگیری کند، و موجب و سبب از بین رفتن بنیاد خانواده بشود، به شدت مقابله میگردد و مجازاتهای سنگینی برای آنان در نظر گرفته میشود.
جرم سقط جنین و یا سقط حمل چه مفهومی دارد؟ آیا کسی که سقط میکند مجرم است؟ سقط قانونی چگونه است؟
جنین به موجودی گفته میشود که در اثر لقاح بین زن و مرد در رحم زن شکل میگیرد. کلمه جنین به معنی پوشانده وپنهان شده است و از این جهت که نطفه انسان در رحم زن محفوظ و پوشیده شده و پنهان است به آن جنین میگویند. حمل به معنی بار نیز به جنین اطلاق میشود و جرم سقط جنین به معنی از بین بردن، انداختن و خارج کردن جنین از رحم زن و قطع کردن ادامه روند رشد و حیات جنین میباشد.
ارکان و عوامل جرم سقط جنین
در مباحث حقوقی ایران و در کتب فقهی با توجه به اهمیت سقط جنین به طور مفصل به آن پرداخته شده و برای آن مواد قانونی زیادی شرح داده شده و ارکان تشکیل دهنده آن مورد تحلیل و بررسی و انتقاد حقوقدانان قرار گرفته است. این جرم از سه عنصر قانونی، مادی و معنوی تشکیل شده است و با جمع شدن هر سه رکن وقوع جرم سقط جنین محرز دانسته میشود. اما هر کدام از این عناصر زیر شاخهها و مباحث مختلفی را در بر میگیرد که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
در صورتی که مکانی به صورت غیر قانونی اقدام با سقط جنین کند، شما میتوانید به کلانتری محل یا کلانتری ۱۵۵ خیابان انقلاب گزارش دهید و ادامه رسیدگی را به کلانتری واگذار کنید. کلانتری با پلمپ مکان و جریمه گرفتن پرونده را دنبال میکنند.
رکن و عوامل قانونی جرم سقط جنین
سقط جنین تفاسیر بسیاری دارد و افراد زیادی درمورد آن اظهار نظر کردهاند و نیاز بوده که قانونگذار این جرم را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار دهد. به همین جهت در مواد قانونی مختلف به آن پرداخته است. اما به طور مشخص درباره جرم سقط جنین در مواد ۶۲۲ تا ۶۲۴ قانونگذار دربارهی این جرم مطرح کرده است.
در ماده ۶۲۲ قانون مجازات اسلامی آمده است که:
هر کس عالماً عامداً به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله، موجب سقط جنین وی شود، علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص بر حسب مورد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد. این ماده قانون افراد را به طور عام مورد خطاب و سرزنش افراد حقوقی قرار گرفته است و به ارکان مادی و معنوی این جرم اشاره شده است. اما در مواد قانونی دیگر افرادی که به طور مشخص با امور مربوط به پزشکی سروکار دارند و اسباب و وسایلی که میتواند سقط جنین را فراهم آورد پرداخته است.
رکن مادی جرم سقط جنین به چگونه است؟
برای وقوع رکن مادی جرم سقط جنین نیاز است که شرایطی در نظر گرفته شود. از جمله مواردی که در مادی مد نظر است آنکه جنینی در رحم زن وجود داشته باشد و زن باردار باشد و با نظر پزشکی قانونی این امر ثابت میشود. بنابراین با ساقط شدن هر نوع زائدهای از زن نمیتوان حکم به سقط جنین داد و در صورتی که در بارداری زن تردید وجود داشته باشد، اتهام جرم سقط جنین مورد پذیرش نمیباشد.
این جرم از جمله اعمالی است که مقید و قابل نظر به نتیجه است، اما در فعل یا ترک فعل تفاوتی وجود ندارد. هر نوع عملی، یا هر نوع خودداری از عملی که موجب حفظ جنین شود و در سقط جنین موثر باشد، در وقوع رکن مادی این جرم موثر است.
عملی که برای سقط جنین انجام میشود، میتواند مستقیم باشد. به این صورت که مجرم شخصا مبادرت به این جرم نماید، همچنین میتواند غیر مستقیم بوده و مجرم صرف راهنمایی و معرفی وسایل و اسباب سقط جنین موجبات این جرم را فراهم آورده کرده باشد. پس در هر دو صورت افراد در سقط جنین موثر هستند و مجرم شناخته میشود.
درباره اسباب و وسایلی که سقط جنین را به وجود میآورد، میتواند به رفتار فیزیکی مانند هر نوع دستکاری و تغییر در روند طبیعی رحم و ضرب و جرح و همچنین وسایل پزشکی مانند کورتاژ اشاره کرد و در برخی موارد استعمال ادویه جات و مواد شیمیایی این جرم را رقم میزند.
رکن معنوی جرم سقط جنین
رکن معنوی این جرم شامل سوء نیت عام و خاص میباشد. در سوء نیت عام شخص بر بارداری فرد علم و اطلاع کامل دارد. بنابراین در مواردی که افراد بدون اطلاع از بارداری زن رفتاری را مرتکب میشوند و باعث ایجاد سقط جنین شوند نمیتوان وقوع جرم را محرز و طبیعی دانست.
در سوء نیت خاص شخص باید به قصد سقط جنین وارد عمل شده باشد و با هدف از بین بردن جنین اقداماتی را انجام دهد. بنابراین در مواردی که فرد از بارداری شخص مطلع است اما با این سوء نیت و با قصد قبلی و نقشه که از قبل در ذهن داسته که موجب سقط جنین شود، عملی انجام نداده نمیتوان اتهام سقط جنین آمدی را وارد دانست.
برای افراد متخصص در امر سقط جنین در زمینه پزشکی مجازات حبس بالاتری قرار داده شده و درباره شخص مادر انجام عمدی جرم سقط جنین توسط وی موجب پرداخت دیه از طرف وی و یا عاقله او میشود و برای محاکمه سقط جنین هم مادر و هم فردی که سقط کرده، مجازات اعمال میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از وکلای مجموعه تهران وکیل کمک بگیرید. وکلای مجموعه تهران وکیل آمادهی خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز میباشند. جلب رضایت شما مشتریان گرامی، هدف وکلای صاحب تجربه این مجموعه است؛ پس با اطمینان خاطر پروندههای خود را در این زمینه به وکلای تهران وکیل بسپارید و با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.