استفاده از اینترنت و نرم افزارهای مختلف باعث شده تا یک سری جرایمی که قبلاً در جامعه گذشته به صورت فیزیکی وجود نداشته اما امروزه به صورت مجازی انجام شود. از جمله سرقت منحصر به بالا رفتن دیوار از خانه و یا دزدیدن پول نیست. امروزه به صورت اینترنتی و مجازی میتوان به صورت غیرمجاز از حساب دیگران پول برداشت کرد. تعداد زیادی از پروندههای حقوقی در مراجع قضایی به شکایت از کلاهبرداریهای اینترنتی اختصاص یافته و مجرمان کلاهبرداری اینترنتی تورهای کلاهبرداری را نه تنها در فضای حقیقی که بلکه در فضای مجازی و اینترنت نیز فعالیت میکنند. به همین سبب به دنبال آن هستیم که از یک کلاهبرداری اینترنتی به چه صورتی میتوان شکایت در و مراحل و شرایط رسیدگی به کلاهبرداری اینترنتی به چه گونهای میباشد.
کلاهبرداری اینترنتی از جمله جرایمی میباشد که در قانون مجازات اسلامی و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس به عنوان جرم کلاهبرداری تعریف شده است. به این معنا که شخصی از طرف حیله و نیرنگ و با استفاده از روشهای متقلبانه و ابزارهای غیر قانونی برای خودش مال و منفعتی را به صورت غیر قانونی به دست بیاورد که این به دست آوردن مال از طریق فریب دادن دیگران میباشد.
کلاهبرداری در فضای حقیقی اتفاق نمیافتد. در حال حاضر با توجه به استفاده زیاد عموم مردم از اینترنت و فضای مجازی این جرم کلاهبرداری اینترنتی هم بسیار گسترش پیدا کرده و با توجه به اینکه مرتکبین در فضای اینترنتی به نحو بهتری بتوانند هویت خود را پوشش دهد، از مجازات کلاهبرداری شانه خالی میکنند و اقدامات مجرمانه خود را از طریق اینترنت و فضای مجازی ادامه میدهند.
در قانون جرایم رایانهای که در سال ۱۳۸۸ مصوب شد؛ مجازات خاصی در زمینه کلاهبرداریها استفاده شده از جمله آنکه در ماده ۱۳ این قانون در ماده ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی که در سال ۹۲ مصوب شد، جرم کلاهبرداری اینترنتی مجازات جرم کلاهبرداری رایانهای پیش بینی شده و هر کسی که به صورت غیرمجاز از سامانههای رایانهای و اینترنتی فضای مجازی و یا مخابرات برای استفاده اعمالی از جمله ایجاد و متوقف کردن دادهها مختل کردن سامانه وجه مال یا منفعت یا خدمت و یا همچنین امتیازات مالی را مورد استفاده قرار میدهد. به همین جهت برای رد مال به صاحب آن بحث از یک تا پنج سال و یا جزای نقدی ۲۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم میشود. هر دو مجازات بستگی به شدتی دارد که مجرمان را مرتکب شده است.
جرم کلاهبرداری اینترنتی و یا همان کلاهبرداری که در گذشته استفاده میشد، فریفتن دیگران برای استفاده از مال آنها میباشد و امروز از طریق اینترنت انجام میشود. اما در گذشته با استفاده از روشهای متقلبانه افراد را فریب میدادند.
عنصر قانونی جرم کلاهبرداری در ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیک مورد پیش بینی قرار گرفته است هر کسی که در بستر مبادلات الکترونیکی و با استفاده از سوء استفاده از برنامهها و سیستمهای رایانهای و وسایل ارتباطی را که از راه دور انجام میدهند؛ توقف داده پیام و مداخله در برنامه سیستم عامل رایانهها را بفریبد و باعث گمراهی سیستمهای پردازش خودکار میشود. به همین طریق برای خود و دیگران وجه اموال یا امتیازات مالی به دست میآورد و اموال دیگران در مورد استفاده قرار میدهند. علاوه بر رد مال به صاحب اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که مورد کلاهبرداری قرار داده است، محکوم میشوند.
نکته مهمی که در زمینه جرم کلاهبرداری مورد استفاده میباشد آن است که این کلاهبرداری میتواند از طریق برداشتن غیرمجاز از حساب دیگران صورت گیرد یا فروشگاه اینترنتی که بعضاً ممکن است مرتکب چنین جرمهایی شود؛ لازم است کاربران اینترنتی برای پیشگیری از وقوع کلاهبرداری اینترنتی دقت لازم را در زمان خرید داشته باشد.
کلانتری شماره 105 صلاحیت رسیدگی به جرایم کلاهبرداری اینترنتی را دارد. نه تنها جرایم کلاهبرداری که تمامی جرایم از جمله سرقت، جرایم منافی عفت، ارتشاء و جرایم نوظهور دیگر را صلاحیت رسیدگی به آنها را دارد.
کلاهبرداری اینترنتی از جمله جرایمی میباشد که مانند سایر جرایم باید در اولین بار نسبت به طرح شکایت در مراجع قضایی سالم و یا کلانتری شماره 105 انجام دهد تا پرونده مورد رسیدگی قرار بگیرد. در صورتی که توضیحات خاصی برای شکایت از جرم کلاهبرداری اینترنتی در دست دارید، میتوانید ضمن آنکه در شکایت نامه قید میکنید و از نمونه شکایت کلاهبرداری نیز استفاده کنید. همه اسناد و مدارکی که در خصوص وقوع جرم کلاهبرداری و اثبات جرم در اختیار داری را نیز باید به شکایت خودتان زمینه کنید تا بعد از آن به آن رسیدگی شود.
اگر از طریق پرداخت در دادگاههای جعلی مورد کلاهبرداری اینترنتی باشید قربانی جرم خودتان محسوب میشوید و میتوانید با پرینت صفحه سایت متخلف و یا اینکه آدرس سایت را ضمیمه پرونده کنید. اگر شکایت از سایت اینترنتی باشد آدرس و نشانی آن سایت و یا پیج های متخلف را در شکایت نامه مندرج کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از وکلای مجموعه تهران وکیل کمک بگیرید. وکلای مجموعه تهران وکیل آمادهی خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز میباشند. جلب رضایت شما مشتریان گرامی، هدف وکلای صاحب تجربه این مجموعه است؛ پس با اطمینان خاطر پروندههای خود را در این زمینه به وکلای تهران وکیل بسپارید و با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.