بر اساس قوانین ضابطان ( مأموران نیروی انتظامی ) دو نوع می باشند:
ضابطان عام و ضابطان خاص
فرماندهان و افسران و درجه داران نیروی انتظامی ایران که آموزش های لازم را دیده باشند ،ضابطان عام را تشکیل می دهند.
ومقامات و مأمورانی که به دنبال قوانین خاص در محدوده وظایف سپرده شده ، که جزو ضابطین خاص خواهند بود .
بر اساس ماده ی 29 قانون آیین دادرسی کیفری :
” مأموران وزارت اطلاعات ، سازمان اطلاعات سپاه ، رؤسا ، مأموران نیروی های مقاومت بسیج پاسدارن انقلاب اسلامی ، معاونان و مأموران زندان نسبت به امور مربوط به زندانیان و حتی نیروهای مسلح در زمانی که به دنبال قانون همه یا بعضی از وظایف ضابطان به آنان سپرده شود ، ضابط به شمار می آیند .”
تبصره ی ماده ی 29 این ماده شرح می دهد که کارکنان وظیفه ( مثل سربازان و درجه داران و افسران وظیفه ) ضابط دادگستری به شمار نمی آیند ، اما همه ی فعالیت آن ها تحت نظارت ضابطان مربوطه صورت می گیرد و هم چنین مسئولیت اقداماتصورت گرفته در این زمینه بر عهده ی ضابطان می باشد .
کاملا واضح است که وقتی که ضابطان برای انجام مأموریت ها به موقعییت رجوع می کنند ، باید با نشان دادن کارت شناسایی ، خود را به مردم معرفی نمایند و از این رو اشخاص پس از گذراندن دوره ی آموزشی زیر نظر مرجع قانونی ، کارت مخصوص ضابط به آن ها اعطا می شود و انجام وظیفه ی آن ها بدون ارائه ی کارت و یا نداشتن کارت غیر قانونی به حساب می آید .
طبق با ماده ی 58 قانون آیین دادرسی کیفری ، ضابطان دادگستری باید به محض رسیدن به موقعیت مأموریت باید سریعا کارت شناسایی خود را با دستور کتبی از راه مرجع قضایی را ارائه دهند . شایان ذکر است که ، ضابطان برای وارد شدن به منزل و یا اماکن بسته و تعطیل نیازمند دریافت اصل دستور قضایی ونشان دادن آن به صاحب مکان می باشد و باید همه ی این موارد را در صورت جلسه قید شود .
وظیفه ی نظارت و ریاست ضابطان دادگستری بر عهده دادستان مربوطه است و دیگر مقامات نیز در اموری که به ضابطان ارجاع می دهند ، حق نظارت دارند و بر اساس ماده ی 35 قانون آیین دادرسی کیفری ، ضابطان دادگستری وظیفه دارند که در سریع ترین زمان ممکن و در وقتی که دادستان یا مقام قضائی مربوط تعیین می کند ، نسبت به انجام دستورها و کامل شدن پرونده اقدام کند .
کارکنان کلانتری و یا همان ضابطان دادگستری باید در حفظ اطلاعات وابسته به هویت و مکان اقامت بزه دیده شهود و مطلعان و دیگر افراد مربوط با پرونده بسیار کوشا باشند و بر طبق ماده 40 قانون آیین دادرسی باز نشر این اطلاعات از سمت ضابطان دادگستری ممنوع می باشد .
آدرس کلانتری 177 ترمینال غرب…………….
قرار دارد که واضح است که زمانی که درگیری های محلی در کوچه و خیابان ، خیلی می شوند در واقعیت کلانتری ها ابتدایی مرجع قانونی هستند که به منظور بررسی وارد عمل می شوند . و معمولاً در هر ناحیه و منطقه یک کلانتری وجود دارد و مأموران آن ها پس از دریافت دستور از بالا ، به منظور بررسی دعوا به موقعیت مراجعه می کنند و اگر درگیری جزئی بود که در همان مکان کلانتری حل می شود وبر خلاف این صورت جلسه خواهد شد و با متهم به دادسرا ارجاع داده می شود که شما قادر خواهید بود از یک وکیل کلانتری ترمینال غرب در حل و فصل پرونده خود به شکل حرفه ای استفاده نمایید .
شماره تماس کلانتری 177 ترمینال غرب :……………………