سرپرستی و قیمومیت در قانون جمهوری اسلامی ایران در قانون ایران سرپرستی کودکان و اطفال که هنوز به سن بلوغ نرسیده باشد. یعنی دخترانی که کمتر از ۹ سال قمری دارند و پسرانی که کمتر از ۱۵ سال قمری میباشد و در صورتی که ولی یعنی پدر و جد پدر نداشته باشند یا کسی که از طرف پدر و جد پدری قیمومت آنها را به عهده دارد، نباشد؛ به شخصی دیگر سرپرستی و قیمومیت ملقب میشود.
وظیفه دادستان این میباشد که دادستان اگر که شناسایی اشخاصی را موضوع دادگاه قرار دهد و اشخاصی که برای سرپرستی مناسب هستند، به دادگاه معرفی میشود و سرپرستی فقط مربوط به امور مالی آن میباشد و حقوق و تکالیفی که مربوط به سرپرستی و طفل و تحت سرپرستی از نظر نگهداری نفقه و احترام تربیت و تکالیفی که فرزندان به عهده دارند. والدین اجازه انجام تنبیه محرومیت و محدودیتهای متعارف را برای فرزندی که تحت تکفل دارند، سرپرست نیز این اختیار را به عهده دارد.
خانوادههایی که تصمیم دارند، سرپرستی کودکان بیسرپرست را به عهده بگیرد، باید شرایط و وظایفی را که قانون برای آنها مشخص کرده را بپذیرد و از نظر محاکم قضایی شرایطی را که پدر و مادر باید داشته باشند را دارا باشد. البته نظارتهایی را که در زمینه فرزند خانگی و قیمومت برای آنها قانون مشخص کرده را نیز باید دارا باشد.
تعریف کلمه غیر و سرپرست و سرپرست چه کسی میباشد؟ شاید در ظاهر قضیه و سرپرست کلمه ساده به نظر میرسد. اما وقتی به عمق آن نگاه میکنیم، وظیفه بسیار سنگین به عهده افراد میباشد. در بسیاری از جوامع قانونهای متفاوتی برای غیر و سرپرست مشخص شده، اما بارها و بارها فکر گرفتن فرزند و سرپرستی را افرادی تجربه کردن و خواهان گرفتن فرزند بودند. اما راهکارهای میباشد که وظیفه سرپرستی و تربیت طفل را به عهده میگیرد و در محاکم قضایی معنای جدیتری دارد و به کسی گفته میشود که از جانب قاضی برای نگهداری طفل صغیر دیوانه و یا غیر رشید که در اصطلاح به آن امین گفته میشود و قوانین اسلام اگر برای طفل صغیر مسلمان غیر باشد، باید قیم وی نیز مسلمان باشد.
وظایف دادستان نسبت به امور سرپرستی مواظبت شخص مولا علیه نسبت به بقیه بر تکالیفی که نسبت به مواظبت شخص محدود مخصوصاً زمانی که ایشان در حضانت مادر خود نیز نماینده قانونی محجور از طریق مستند کردند و به حکم دادگاه در کلیه اقدامات و معاملات انجام میشود. چنانچه بعد از صدور حکم قیمومیت ادارات و دفاتر قطبی را به عنوان نماینده شناسایی کند، شخص محجور به دلیل عدم بلوغ رشد یا تعادل عقلی انجام اعمال حقوقی برای وی ممنوع میباشد و نیازمند به یک وکیل و یا سرپرست میباشد. سعی و صغیر ممیز در زمینه معاملات نفی و بلاعوض حق تصمیمگیری را دارد ولی در صورتی که معاملات آنها غیر نافذ باشد؛ فقط با اجازه غیر قابل تعویض میباشد و اعمال حقوقی و قراردادهای محجور و صغیر ممیز به صورت کلی باطل و غیر قابل رجوع میباشد.
محجور کیست؟
بر اساس ماده ۱۲۰۷ قانون مدنی محجور به کسی گفته میشود که از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع شده است. در قانون افرادی را که به عنوان محجور مشخص کرده، صغار اشخاصی که غیر رشید میباشد. یعنی در اموال و حقوق مالی خود حق تصرف عقلایی ندارد. سوم محجور تصرف در اموال این اشخاص به وسیله ولی یا قیم که آن هم از نظر اداره سرپرستی مشخص میشود، انجام میشود.
تشکیل پرونده در اداره سرپرستی کسی که خواهان دریافت سرپرستی میباشد و باید درخواست کتبی سرپرستی را به اضافه اصل و کپی گواهی فوت مرحوم اصل کپی شناسنامه صغار آماده و به اداره سرپرستی تحویل میدهد. بعد از آنکه رئیس دایره سرپرستی این موارد برده شده به اداره را برابر با اصل کرد، دستور تشکیل پرونده و ارجاع پرونده به یکی از شعبههای رسیدگی اداره سرپرستی داده میشود.
دادیار اداره سرپرستی بعد از آنکه پرونده را ملاحظه کرد؛ فرم اظهارنامه را ارسال میکند و به کلانتری محل سکونت صغار جهت تحقیق و صورت برداری از اموات ارسال میکند. اداره تشخیص هویت نیروی انتظامی مکاتبهای را جهت بررسی سوابق کیفری به کلانتری محل زندگی قیم ارسال میکند. بعد از رسیدگی و پاسخ استعلامات در صورتی که متقاضی قیمومیت صلاحیتهای لازم را داشته باشد، به عنوان قیم سریع از طرف دادگاه معرفی میشود.
فرزند صغیر که دارای جد پدر و یا وصی از طرف پدر یا جد پدری باشد، نیاز به قیم ندارد و میتواند اقدامات قانونی لازم را در زمینه اموال صغیر که طبق موازین شرعی میباشد، عمل کند اما این افراد به محض فوت پدر صغیر را به سرپرست اطلاع دهند و مدارک را ارائه و با صدور ولایت نامه که در بند ۷۳ امور حسبی ذکر شده وظایف آن را مشخص کرده است.
در زمینه اداره امور سرپرستی نیازمند به وکلایی میباشید که امور سرپرستی را به صورت کامل تجربه داشته باشد و تخصص در زمینه امور سرپرستی داشته باشد. شما میتوانید جهت داشتن بهترین وکیل و تضمینیترین وکیل در زمینه سرپرستی از وکلای سایت حقوقی ما استفاده کنید. شما میتوانید از مشاورههای آنلاین وکلای ما بهره ببرید. فقط کافیست با شمارههای مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید.
زمانی که والدین فرزندی مفقودالاثر شده باشند، اداره سرپرستی فردی که مدت طولانیتری مفقود شده باشد را دخالت میدهد. اگر شخص مفرد فاقد اموال و اولاد باشد، نیازی به تشکیل پرونده در امور سرپرستی ندارد. اگر اموال نداشته باشد و اولاد صغیر باشد، جد پدر سفید در قید حیات باشد، باز هم نیاز به تشکیل پرونده در اداره سرپرستی نیست.
اداره سرپرستی برای افرادی که در قانون مشخص شده و در ماده ۱۲ ۱۸ قانون مدنی مشخص شده بقیه مشخص میکند. یک برای کسانی که پدر و جد پدر ندارند دوم برای محجور و شخص غیر رشید که عدم رشد آنها متصل به زمان صغار آنها باشد ولی محدودیتی ندارند. سوم برای محجور و شخص غیر رشید که این جنون و رشد آنها متصل به زمان صغار نباشد؛ از میان اشخاص مورد معتمد و ترجیحاً بستگان مهجور انتخاب میشود و بعد از آنکه قیمت به حکم دادگاه اداره کلیه امور مالی محجور باقی میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از وکلای مجموعه تهران وکیل کمک بگیرید. وکلای مجموعه تهران وکیل آمادهی خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز میباشند. جلب رضایت شما مشتریان گرامی، هدف وکلای صاحب تجربه این مجموعه است؛ پس با اطمینان خاطر پروندههای خود را در این زمینه به وکلای تهران وکیل بسپارید و با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.