سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان و یا نهاد مردمی میباشد که موقوفات خیرخواهانه مردم را جمعآوری میکند و به دست نیازمندان میرساند. وقف موضوعی میباشد که در همه دورههای تاریخی مورد توجه مردم و یا دولت و عامه مردم بوده است و بعد از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۶۳ تشکیلات و اختیارات سازمان اوقاف و امور خیریه برای مشخص کردن وظایف سازمان اداره امور خیریه به تصویب رسید.
در قانون مدنی قواعدی وجود دارد که در زمینه وقف بررسی میشود. فروش مال موقوفه که به صورت وقف در آمده، وقف خاص میباشد. به همین سبب قانون اداره موقوفات لزوماً نباید توسط شخصی به نام متولی انجام شود. سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان یک سازمانی که یک نهاد غیردولتی از آن حمایت میکند و نیازمند به یک سری قانون میباشد تا از جرایم در این سازمان جلوگیری شود. این سازمان ساختار مخصوص به خود را دارد و تشکیلات ویژهای دارد.
در ابتدا سازمان اوقاف معرفی میشود. خیریه و مراکز تشکیل دهنده این سازمان بررسی میشود و در صورت نیاز ساختار و وظایف اعضای سازمان اوقاف و امور خیریه نیز بررسی میشود و فرهنگ وقف کردن و انجام کار خیرخواهانه از جمله مسائلی بوده که در پیشینه تاریخ و فرهنگ حقوقی ایران مورد تاکید بوده است. سازمان اوقاف و امور خیریه با هدف تایید و مدیریت موقوفات بدون متولی و رسیدگی به امور خیریه در سال ۴۳ تاسیس شد. قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف بعد از انقلاب در سال ۶۳ در صورت تعیین وظایف سازمان اوقاف و خیریه به تصویب و تاسیس رسید.
بر اساس تبصره یک این قانون انتخاب سرپرست سازمان به عهده وزیر فرهنگ و ارشاد میباشد و در صورتی که سرپرست باید از طرف ولی فقیه مجاز در تصدی این امور باشد، متوقف بر اذن ولی فقیه میباشد و این سازمان صرفاً وظیفه اداره و موقوفات را که بدون متولی میباشد. وظیفه این سازمان در نظر میگیرد و موارد متعددی میباشد که اداره امور اماکن مذهبی از جمله مساجد و امور موسسهها و انجمنهای خیریه دولتی را نیز به این مؤسسه واگذار میکند.
حیطه وظایفی که در چارچوب نگهداری اداره سازمان اوقاف و امور خیریه میباشد؛ بر اساس ماده یک این قانون به دو بخش تقسیم میشود. اداره امور موقوفات آن که فاقد متولی وقف میباشد و یا مجهول المالک میباشد و به عهده سازمان اوقاف و امور خیریه میباشد موقوفات خاص میباشد که در صورتی که مصلحت وقت به صورت مشخص باشد، یعنی به معنای نثر و لاحقه باشد، یعنی نسلهای بعدی به صورت موقوف علیه باشد و به وظایف سازمان اوقاف و امور خیریه میباشد و رفع اختلافاتی که میان مغفول علیه میباشد و مورد دخالت ولی فقیه میباشد.
امور اماکن مذهبی اسلامی که ترتیب خاصی برای اداره آنها مشخص نشده و مشخص کردن متولی برای اداره این اماکن در چارچوب وظایف سازمان اوقاف و امور خیریه میباشد. در مورد موسسهها و انجمنهای خیریهای که از طرف دولت و یا سایر مراجع ذیصلاح ایجاد میشود و رسیدگی به امور آنها نیز در چارچوب وظایف اوقاف میباشد. اداره مؤسسهها و انجمنهایی که به تشخیص دادستان فاقد صلاحیت هستند، با تعیین و تکلیف از طرف دادگاه و یا دادسرای دارای صلاحیت در صورت نداشتن نازل یا عدم صلاحیت آنها در اموری که نازل برای آنها را پیش بینی نکرده باشد، انجام فعالیتهایی در زمینه گورستانهای متروکه که وقف میباشد و متولی مشخصی ندارد و با توجه به آن که آن شهر گورستان دیگری ندارند؛ نیازمند به رسیدگی میباشد تا متوفیان را در آن جا دفن کنند. کمک مالی در زمینه نشر معارف اسلامی و از دیگر وظایف که اوقاف و امور خیریه دارد نظارت بر صدقه و هر مالی که به عنوان وقت جهت امور عامالمنفعه اختصاص داده میشود.
با توجه به گستردگی جرایمی که در سازمان اوقاف و امور خیریه ممکن است اتفاق بیفتد و با توجه به فعالیتهای گستردهای که در زمینه حقوقی و قضایی سازمان اوقاف و امور خیریه با آن مواجه میباشد؛ در این زمینه نیازمند به یک وکیل با تجربه میباشد که فعالیتهای قضایی و حقوقی که نیازمند پیگیری در دادگستری و دادگاه میباشد را پیگیری کند. به همین جهت شما میتوانید برای داشتن بهترین وکیل از وکلای سایت حقوقی ما استفاده کنید.
مراکز تشکیل دهنده یا سازمان اوقاف و امور خیریه به سه بخش عمده تشکیل میشود. سازمانهای مرکزی واحدهایی که مراکز استانی و مراکز تشکیل دهنده سازمان خیریه در سطح کشور میباشد. تمامی این سازمانها وظایف خود را زیر نظر سازمان اوقاف و امور خیریه کل کشور انجام میدهند. ساختمان مرکزی همان اداره اوقاف اصلی در تهران میباشد و مراکز استان سایر شبهات اداره اوقاف در مراکز استانها و شهرستانهای دیگر فعالیت میکنند.
امروزه ۴۷ اداره استانی و ۲۵۶ نماینده سازمان اوقاف و امور خیریه در سطح کشور فعالیت میکنند. واحدهای وابسته به سازمان اوقاف کل کشور یک حوزه سرپرستی میباشد که به دو گروه کلی علمی، فرهنگی، تولیدی، اقتصادی تقسیم میشوند. برای انجام وظایف سازمان امور خیریه ضروری میباشد که واحدهای تابع به دانشکدههای علوم قرآنی انتشارات است نه صندوق عمران موقوفات و شرکتهای کاشی سنتی گوهرشاد اشاره میکند و درآمدی که از طریق اوقاف و امور عام المنفعه به دست میآورد؛ در این شرکتها و در این سازمانهای عمومی هزینه میکند.
اداره قرآن و همچنین با توجه به آن که وظیفه اداره امور تربیتی و فرهنگی را دارد، میتواند در طول سال کلاسهای فرهنگی و ادبی و کلاسهای حفظ قرآن آموزش تجوید و تفسیر قرآن را برای تمامی گروههای سنی برگزار کند و هزینهای که از این طریق به دست میآورد، جهت هزینه کردن در امور عام المنفعه پیگیری کند.
در صورتی که در زمینه اداره امور اوقاف و امور خیریه نیازمند به وکیل با تجربه میباشید، شما میتوانید با توجه به مشاورههای غیر حضوری از طریق سایت ما مشکلات خود را برطرف کنید و یا در صورتی که علاقه مند به استفاده از مشاورههای حضوری میباشید، میتوانید با شمارههای مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید و با بهترین وکلا در زمینه اداره اوقاف و امور خیریه صحبت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از وکلای مجموعه تهران وکیل کمک بگیرید. وکلای مجموعه تهران وکیل آمادهی خدمت رسانی به شما مشتریان عزیز میباشند. جلب رضایت شما مشتریان گرامی، هدف وکلای صاحب تجربه این مجموعه است؛ پس با اطمینان خاطر پروندههای خود را در این زمینه به وکلای تهران وکیل بسپارید و با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.