در این مطلب به موضوع نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار اشاره شده است. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان می توانید با ما تماس بگیرید.
نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار
نفقه فرزند مشترک یکی از موضاعاتی است که بعد از جدایی یا طلاق، زوجین میبایست در رابطه با آن به توافق برسند. پرداخت نفقه فرزند مشترک از مهمترین وظایف و تکالیف پدر محسوب میشود و طبق قانون مدنی، پرداخت نفقه به عهده پدر است. البته در مواردی که 1 صورت گرفته باشد، توافقات زوجین میتواند مبنای پرداخت نفقه باشد.
ما در این مطلب سعی داریم به سوالات شما در رابطه با نفقه فرزند مشترک پاسخ دهیم.
در صورتی که نیاز به 1 و یا اخذ وکیل در رابطه با نفقه فرزند مشترک داشته باشید، میتوانید با موسسه حقوقی تهران وکیل تماس حاصل فرمایید.
نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار
نفقه فرزند مشترک چیست؟
نفقه فرزند مشترک به کلیه هزینه های مرتبط با فرزندان اعم از خوراک، پوشاک، مسکن، تحصیلات، درمان و هر نیاز دیگری که برای زندگی لازم است، تلقی میشود. طبق ماده 1199 قانون مدنی، پرداخت نفقه فرزند مشترک برعهده پدر است. پس از فوت پدر یا عدم توانایی او به انفاق، پرداخت نفقه به عهده اجداد پدری است. با رعایت القرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آنها به انفاق، نفقه بر عهده مادر میباشد. هرگاه مادر نیز زنده و یا قادر به پرداخت نفقه نباشد، با رعایت القرب فالاقرب پرداخت نفقه به اجداد و جداد مادری و جدات پدری واجب النفقه است. در صورتی که چند نفر از اجداد و جدات از حیث درجه اقربیت مساوی باشند، نفقه را باید به حصه تساوی تادیه کنند.
نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار
پرداخت نفقه تا چه سنی ادامه دارد؟
بعد از جدایی زوجین تا هفت سال حضانت فرزند برعهده مادر است که مکلف به پرداخت هزینههای فرزند مشترک در حد توان خود میباشد اما پرداخت نفقه بعد از طلاق نیز همچنان برعهده پدر میباشد. نفقه فرزند پسر تا 18 سالگی و فرزند دختر تا زمانی که ازدواج نکرده باشد، برعهده پدر است. چنانچه فرزند پسر بعد از 18 سالگی تصمیم به ادامه تحصیلات عالیه را داشته باشد، پدر موظف به پرداخت هزینه های زندگی و تحصیل وی است.
پرداخت نفقه فرزند مشترک در طلاق توافقی
در طلاق توافقی، توافقات زوجین مبنای حکم دادگاه در رابطه با پرداخت نفقه است. زیرا اگر زوجین توافق کرده باشند که حضانت و هزینه فرزندان برعهده مادر است، این امر اتفاق خواهد افتاد. و اگر توافق بر این باشد که نگهداری فرزند با مادر باشد و پرداخت نفقه را پدر برعهده گیرد، همین امر جاری است. در صورت عدم توافق زوجین در پرداخت نفقه، دادگاه مطابق با قانون عمل کرده و پس از انجام بررسی های لازم توسط کارشناس دادگستری، میزان نفقه را محاسبه مینماید که در صورت اعتراض تا سه مرحله قابلیت تجدید نظر و پیگیری را دارد.
نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار
نفقه فرزند نامشروع به چه صورت است؟
طبق قانون به فرزند نامشروع نفقه ای تعلق نمیگیرد زیرا ممکن است فرزند منتسب به پدر نباشد و یا بدون رعایت موازین شرعی و قانونی متولد شده باشد. شرط پرداخت نفقه در چنین مواردی، اثبات نسب فرزند به پدر میباشد. همچنین در صورتی که توافق تولد فرزند به یکی از زوجین صورت گرفته باشد، مبنای رای دادگاه است.
نفقه فرزندخوانده به چه صورت است؟
فرزندخواندگی در صورتی که از طریق امور سرپرستی و با رعایت شرایط و احکام مراجع قانونی انجام شده باشد، میبایست پرداخت نفقه مطابق با سایر فرزندان انجام گیرد و تفاوتی در نفقه فرزند واقعی و فرزندخوانده وجود ندارد.
نفقه فرزندان بالای 18 سال به چه صورت است؟
نفقه فرزندان پسر تا 18 سالگی و پس از آن تا پایان تحصیلات عالیه برعهده پدر است. اما اگر فرزند پسر دچار معلولیت یا ناتوانی جسمی باشد، همچنان پرداخت نفقه وی را پدر برعهده دارد. در مورد فرزندان دختر نیز نفقه آنها تا زمانی که ازدواج نکرده باشند برعهده پدر است و اگر پس از ازدواج مطلقه شود و یا همسر او فوت کند، پرداخت نفقه به پدر موکول میشود.
مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند مشترک
اگر پدر استطاعت مالی برای پرداخت نفقه نداشته باشد، میتواند تقاضای دادخواست اعسار را تقدیم دادگاه کند و در این حالت با اثبات اعسار پدر، از پرداخت نفقه معاف میشود. تنها در صورتی که پدر از لحاظ مالی مستطیع باشد و از پرداخت نفقه خودداری کند میتوان از لحاظ قانونی آن را پیگیری نمود. طبق قانون حمایت از خانواده، در صورت عدم پرداخت نفقه توسط پدر تا شش ماه حبس برای او درنظر گرفته میشود.
نحوه شکایت برای فرزندان ابتدا از طریق دادسرا انجام میگیرد و سپس رسیدگی به آن در دادگاه خانواده و یا شورای حل اختلاف انجام میشود که در صورت عدم پرداخت نفقه توسط پدر میتواند مجازات و الزام به پرداخت نفقه را برای او به همراه داشته باشد.
نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار
نحوه محاسبه نفقه فرزند مشترک
مبلغ نفقه مقدار ثابت و مشخصی نیست و عواملی مانند زندگی در شهر یا روستا، شرایط زندگی و میزان استطاعت مالی پدر یا نفقه دهنده محاسبه میشود. در صورتی که این موضوع توسط قانون پیگیری شود، قاضی پرونده به این موضوع رسیدگی کرده و با صدور قرار کارشناسی، پرونده را به کارشناس ارجاع می دهد و کارشناس توجه به شرایط مالی پدر مبلغ نفقه را محاسبه میکند.
مطالبه نفقه فرزند مشترک
برای مطالبه نفقه فرزند مشترک، در صورتی که فرزند دختر زیر نه سال و پسر نیز کمتر از 15 سال سن داشته باشد، کسی که حضانت فرزند را برعهده دارد که به طور معمول مادر است میتواند برای مطالبه نفقه فرزند اقدامات قانونی را انجام دهد. اگر فرزند ذکور بالای 18 سال سن داشته باشد و حکم رشد از دادگاه داشته باشد، میتواند نسبت به پرداخت نفقه توسط پدرطرح دعوی کند. همچنین پرداخت نفقه با توجه به شرایط جامعه و میزان تورم قابل تغییر است و مادر یا خود فرزند میتواند تقاضای افزایش نفقه را تقدیم دادگاه کند.
مزایای استفاده از وکیل در مطالبه نفقه فرزند مشترک
نقش وکیل در مطالبه نفقه فرزند میتواند بسیار اساسی باشد و از طولانی شدن روند رسیدگی جلوگیری کند. زیرا یک وکیل، با توجه به اطلاعات حقوقی که در این زمینه دارد و همچنین مدارک و شواهد مستدل اقدام به دفاع از موکل در دادگاه مینماید.
نفقه فرزند مشترک+ قبل یا بعد از طلاق+ محاسبه+ اعسار
موسسه حقوقی تهران وکیل با بهره گیری از مشاوران زبده حقوقی و جمعی از وکلای موفق در زمینه های مختلف حقوقی، همواره در تلاش است تا در حل مشکلات حقوقی افراد جامعه نقش پررنگی داشته باشد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی در زمینه نفقه فرزند مشترک میتوانید به موسسه تهران وکیل اعتماد نمایید تا نسبت به طرح دعوی و اثبات نفقه فرزند از طریق محاکم اقدام کند
برای ارتباط با 1 به صفحه فوق مراجعه نمایید.