نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری
آیا به دنبال ثبت شکایت قانونی علیه یک سازمان دولتی یا نهاد عمومی هستید؟ برای شکایت از سازمان های دولتی بایستی شکایت خود را در دیوان عدالت اداری مطرح نمایید. اما قبل از انجام این کار، بهتر است با یک وکیل متخصص دیوان عدالت اداری مشورت کنید که می تواند شما را در این فرآیند راهنمایی کند و بینشی در مورد نحوه برخورد با پرونده شما ارائه دهد. در این پست، نکات طرح شکایت در دیوان عدالت اداری را بررسی خواهیم کرد و همچنین به نقش وکلا در این فرآیند اشاره خواهیم کرد. به علاوه، ما به این سوال پاسخ خواهیم داد – آیا امکان ثبت شکایت آنلاین وجود دارد؟ پس همراه ما باشید!
در چه مواردی می توان در دیوان عدالت اداری شکایت کرد؟
دیوان عدالت اداری مسئول رسیدگی به شکایات علیه ادارات دولتی و نهادهای عمومی است. اما واقعاً چه پرونده هایی در این دادگاه قابل طرح است؟ در اینجا چند نمونه مطرح می کنیم:
ابتدا اگر احساس کردید که حقوق شما توسط یک نهاد دولتی یا نهاد عمومی تضییع شده است، می توانید به دیوان عدالت اداری شکایت کنید.
ثانیاً، اگر معتقدید که یک تصمیم اداری یا مصوبه منصفانه یا قانونی اتخاذ نشده است، مانند عدم صدور مجوز بدون دلیل کافی یا توقیف غیرقانونی اموال شما، ممکن است شکایت در دیوان عدالت اداری ضروری باشد.
ثالثاً، اگر سهل انگاری از طرف ارگان دولتی که منجر به خسارات وارده به خود یا دیگران شده است – مانند صدمات شخصی به دلیل نگهداری نامناسب جاده – ممکن است دلایلی برای طرح شکایت نیز داشته باشید.
به خاطر داشته باشید که هر مورد به شرایط خاص و پیچیدگی های قانونی خود بستگی دارد. بنابراین بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص دیوان عدالت اداری مشورت کنید.
نگاهی به چگونگی نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری
موارد بیشماری وجود دارد که مردم و یا به عبارتی ارباب رجوع شاهد رفتار خلاف قانون کارمند یک اداره و سازمان و یا حتی اجرای دستورالعملی غیر قانونی در ادارات باشد . بهترین راه احقاق حق در این موارد مراجعه و شکایت به دیوان عدالت اداری است. اما اولین و مهمترین گام در این مسیر آشنایی کامل با نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری و ظرایف مرتبط با آن است. اینکه موارد شکایت در دیوان عدالت اداری کدامند و این دیوان صلاحیت رسیدگی به چه مسائلی را دارد ؟ بهترین روش شکایت در دیوان عدالت اداری کدام است و مسائلی از این دست اهمیت ویژه ای در دستیابی به نتیجه ی مطلوب دارد که ما در این نوشتار به بیان آن می پردازیم به این امید که راهگشا باشد.
هزینه ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری بر اساس تعرفه سال 1400 ، در مرحله بدوی 200 هزار ریال و در مرحله تجدید نظر 400 هزار ریال ذکر شده است.
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری چگونه است ؟
بر اساس آنچه در ماده 16 قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری آمده ؛ برای شکایت در این دیوان بایستی دادخواست کتبی ارائه نمود. این دادخواست بایستی به زبان فارسی و در برگه های مخصوص تنظیم شده باشد. نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری را می توانید از دفاتر الکترونیک قضایی تهیه کنید و یا از پایگاه اینترنتی دیوان عدالت اداری دریافت نمایید. در این دادخواست، علاوه بر مشخصات کامل شاکی،نشانی ،شماره تماس و آدرس ایمیل را نیز باید ذکر نمود. در گام بعدی ذکر مشخصات کامل و نشانی متشاکی اعم از اداره و سازمان و یا کارمند مورد نظر است که باید دقیق در قسمت مربوطه درج شود و نکته ی مهم تر درج و بیان دقیق خواسته است. خواسته خود را روشن و صریح و واضح بیان کرده و از بیان خواسته هایی که ارتباطی باهم ندارند پرهیز کنید .
اگر چند خواسته دارید که عموما غیر مرتبطند؛ بهتر است هر خواسته را در دادخواستی جداگانه ارائه دهید تا رسیدگی دقیقتر و سریع تری صورت گیرد و بالاخره اینکه در قسمت مربوط به شرح خواسته به شرح مختصر و مفید موضوع و دلایل خواسته بپردازید . این شرح باید تایپ شده و فاقد هرگونه خط خوردگی و غلط املایی باشد و در پایان امضا و اثر انگشت شاکی یا وکیل و یا قائم مقام او نیز در دادخواست و در محل مربوطه درج شود.
جهت مشاوره تخصصی با 1 با شماره 77221941-021 تماس حاصل فرمایید .
آیا می توان به صورت آنلاین شکایت خود را در دیوان ثبت کرد؟
در عصر دیجیتال امروز، بسیاری از فرآیندهای قانونی به صورت آنلاین انجام می شود. شکایت در دادگاه دیوان عدالت اداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع، اکثر دادگاههای دیوان عدالت اداری اکنون امکان ثبت شکایات را از طریق سایتهای خود (سامانه ساجد) فراهم میکنند.
ثبت شکایت آنلاین چندین مزیت دارد. این باعث صرفه جویی در زمان و هزینه شما می شود زیرا نیازی به مراجعه فیزیکی به دفتر دادگاه نخواهید داشت. با اتصال به اینترنت می توانید شکایت خود را از هر کجا ارسال کنید.
با این حال، مواردی وجود دارد که باید قبل از ثبت شکایت آنلاین خود در نظر بگیرید. ابتدامطمئن شوید که تمام فیلدهای مورد نیاز را پر کرده اید و مدارک لازم را با اندازه های مورد قبول دادگاه پیوست کرده اید.
علاوه بر این، همیشه بهتر است قبل از انجام هر گونه اقدام قانونی با یک وکیل مشورت کنید – حتی اگر این فقط یک شکایت ساده در دادگاه به صورت آنلاین باشد. آنها میتوانند راهنمایی کنند که آیا این گزینه برای مورد خاص شما مناسب است یا خیر و در مورد نحوه ادامه دادن مشاوره ارائه دهند.
در حالی که امروزه در بسیاری از موارد امکان طرح شکایت در دادگاه های دیوان عدالت اداری به صورت آنلاین وجود دارد. قبل از اقدام به تنهایی و بدون مشورت با کارشناسانی مانند وکلا که می توانند در چنین رویه های مهمی مانند ارائه شکایات رسمی در سیستم قضایی ما کمک ارزشمندی ارائه دهند، باید همه الزامات را به دقت بررسی کرد!
هزینه دادرسی دیوان عدالت اداری چقدر است ؟
در هنگام شکایت به دیوان عدالت اداری هزینه های مختصری بابت زدن تمبر و تصدیق رونوشت مدارک (برابر اصل نمودن مدارک ) باید پرداخت شود. به طور کلی هزینه ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری بر اساس تعرفه سال 1400 ، در مرحله بدوی 200 هزار ریال و در مرحله تجدید نظر 400 هزار ریال ذکر شده است.
وظیفه وکیل دیوان عدالت اداری چیست؟
وکیل دیوان عدالت اداری نقش مهمی در تضمین اجرای عدالت دارد. وظیفه اصلی آنها ارائه وکالت و مشاوره حقوقی به افرادی است که در دادگاه دیوان عدالت اداری شکایت می کنند. این شامل ارائه راهنمایی در مورد اسناد و مدارک لازم، تهیه استدلال های حقوقی، و حمایت موکلین در طول جلسات دادگاه است.
وکلای دیوان عدالت اداری علاوه بر ارائه خدمات حقوقی، مسئول اطمینان از مطابقت رویههای سازمانهای دولتی با قوانین و مقررات هستند. آنها این کار را با بررسی دقیق اسناد ارائه شده و انجام تحقیقات در مورد اتهامات تخلف انجام می دهند.
هدف نهایی وکیل حمایت از حقوق موکلان خود در عین حفظ یکپارچگی سیستم قضایی است. به این ترتیب، آنها باید به قوانین دیوان عدالت اداری تسلط کامل داشته باشند و همچنین مهارت های ارتباطی عالی داشته باشند.
علاوه بر این، توجه به این نکته ضروری است که همه پرونده ها نیاز به استخدام وکیل در دیوان عدالت اداری ندارند. با این حال، مشاوره با یک وکیل متخصص می تواند به شما کمک کند تا مسائل پیچیده را به طور کارآمد مرور کنید و در عین حال خطرات مرتبط با پیمایش در آب های ناآشنا را به تنهایی به حداقل برسانید.
چند نکته ی مهم در مورد شکایت در دیوان عدالت اداری
-علاوه بر خود شخص ، وکیل ، نماینده یا قائم مقام وی نیز صلاحیت ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری را دارد.
-چنانچه مراجع قضایی رسیدگی به پرونده ای را خارج از صلاحیت خود دانسته و آن را برای رسیدگی به دیوان عدالت اداری بفرستند نیازی به طرح دادخواست جداگانه و پرداخت هزینه دادرسی نیست .
-رونوشت مدارکی که به دیوان عدالت اداری ارائه می شود حتما باید توسط مراجع مربوطه تصدیق و یا به عبارتی برابر اصل شود اما اگر شاکی به هر دلیل به اصل مدارک دسترسی نداشت دیوان وظیفه دارد دادخواست را پذیرفته و اصل مدارک را از دستگاه ها و سازمان های مربوطه مطالبه کند.
-چنانچه شکایت توسط وکیل پیگیری می شود علاه بر مدارکی که مثبّت سمت وکیل است حدود اختیارات وی در پرونده نیز باید دقیق ذکر شود. از آرای دادگاه های عمومی ، نظامی و انتظامی و تصمیمات قضات نمی توان در دیوان عدالت اداری شکایت کرد مرجع صالح رسیدگی به این شکایات در قانون مشخص است .
برای کسب اطلاعات کامل تر، مشورت با وکیل متخصص دیوان عدالت اداری و دریافت نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری می توانید به نشانی 1 مراجعه کنید.
ممنون از توضیحاتی که در سایتتون ارائه دادید… زمان تقریبی پروسه شکایت در دیوان چقدر است؟
ممنون از توضیحاتی که در سایتتون ارائه دادید… زمان تقریبی پروسه شکایت در دیوان چقدر است؟
سلام ممنونم
سپاسگزارم از وقتی که گذاشتید.
تقریبا بین 3ماه تا 8 ماه است اما پرونده هایی داشتیم که حدودا 2سال هم زمان برده.