در این مطلب به موضوع نحوه رسیدگی در مراجع حل اختلاف کار اشاره شده است. شما می توانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان از طریق راههای ارتباطی با ما در تماس باشید
نحوه رسیدگی در مراجع حل اختلاف کار به چه صورت است
معنی رسیدگی در مراجع حل اختلاف این است که اظهارات هریک از طرفین را مورد نقد و بررسی و مطابقت با استناد و دلایل مثبته قرار دهند و عدم رعایت این وظیفه موجب نقض رأی مراجعه مذکور است.
شماره دادنامه: ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۲۰۰۳۷۰۶
تاریخ دادنامه:۱۳۹۱/۱۲/۲۶
رای شعبه ۲۰ دیوان عدالت اداری
نظر به شرح شکایت کارفرما و مطالعه اوراق و محتویات پرونده متشکله در اداره کار، ملاحظه می گردد که هیئت های تشخیص و حل اختلاف در رسیدگی به اختلاف کارگر و کارفرما به حداکثر پنج مرحله که عین اظهارات کارگر و نماینده کارفرماست، به عنوان رسیدگی استناد کرده و مبادرت به صدور رأی نموده اند و در لایحه دفاعیه شماره .. مورخه …. دفاع نموده که نماینده کارفرما، سابقه کار از سال … لغايات … را قبول نموده است، در صورتی که با اندک دقت در اظهارات نماینده کارفرما، وی اظهار نموده سابقه کار بر اساس لیست بیمه را قبول دارم، لذا دفاع مذکور واقعیت ندارد.
اگر به دنبال شماره تماس بهترین 1می گردید می توانید با گروه تهران وکیل تماس گرفته ابتدا از مشاوره رایگان و تلفنی با مشاورین این مجموعه داشته باشید و در صورتی که بخواهید می توانید با تعیین وقت حضور پیدا کرده و با وکلای حقوقی و کیفری این مجموعه که متخصص در این زمینه می باشند مشاوره داشته باشید. همچنین برای مشاوره حقوقی درباره 1 می توانید با موسسه تهران وکیل در ارتباط باشید.
از طرفی معنی رسیدگی در مراجع حل اختلاف این است که اظهارات هریک از طرفین را مورد نقد و بررسی و مطابقت با اسناد و دلایل مثبته قرار دهند که در ما نحن فيه هیچ گونه اقدام به معنای رسیدگی ملاحظه نمی گردد. نظر به مراتب شکایت شاکی وارد تشخیص و ضمن صدور حکم به نقض، رأی مورد اعتراض به پرونده به هیئت هم عرض ارجاع می گردد تا بر اساس مواد ۱۴، ۱۵ و ۱۶ آیین نامه اجرایی ماده ۱۶۴ قانون کار و با احراز واقع و رسیدگی واقعی حل اختلاف نمایند. رأی صادره قطعی است.
رئیس شعبه ۲۰ دیوان عدالت اداری – مستشار شعبه
کلی وند – توکلی دهاقانی