عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز •

در این مطلب به موضوع عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز اشاره شده است. شما می توانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان از طریق راههای ارتباطی با ما در تماس باشید 

 

 عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز چیست

وفق ماده ۱ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز: «هر فعل یا ترک فعلی است که موجب نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا و ارز گردد و بر اساس این قانون و یا سایر قوانین، قاچاق محسوب و برای آن مجازات تعیین شده باشد، در مبادی ورودی یا هر نقطه از کشور حتی محل عرضه آن در بازار داخلی کشف شود.»قاچاق کالا و ارز محسوب می شود.

قانون گذار علاوه بر تعریف کلی از این جرم، در دو قانون (امور گمرکی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز)مصادیق بارز این نوع جرائم را بیان می کند که به عنوان نمونه هایی از عنصر مادی جهت تحقق جرائم می باشد که در ذیل به ذکر آنها می پردازیم.

مصادیق قاچاق در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲

اهم مصادیق قاچاق کالا و ارز که به صورت تمثلی در ماده ۲ این قانون آمده به شرح ذیل میباشد:

الف) برنگرداندن کالای اظهار شده به عنوان خروج موقت یا کران بری به کشور در مهلت مقرر در صورت ممنوع یا مشروط بودن صادرات قطعی آن کالا ؛

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

ب) اضافه کردن کالا به محموله عبوری (ترانزیتی) خارجی و تعویض یا کاهش محموله های عبوری در داخل کشور؛

پ) اظهار کالا به گمرک با ارائه اسناد و یا مجوزهای جعلی

ت) تعویض کالای صادراتی دارای پروانه، مشروط بر شمول حقوق و عوارض ویژه صادراتی برای کالای جایگزین شده؛

ث) ورود کالای موضوع بند (ر) ماده (۱۲۲) قانون امور گمرکی مصوب۲۲/۸/۱۳۹۰

ج) اظهار کالای وارداتی با نام یا علامت تجاری ایرانی بدون اخذ مجوز قانونی از مراجع ذیربط با قصد متقلبانه؛

چ) واردات کالا به صورت تجاری با استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده در قوانین و مقررات مربوط برای کالاهای مورد مصرف شخصی مانند تسهیلات همراه مسافر، تعاونی های مرزنشینی و ملوانی در صورت عدم اظهار کالا به عنوان تجاری به تشخیص گمرک؛

ح) خروج کالاهای وارداتی تجمیع شده مسافری و کالاهای مشمول تسهیلات مرزنشینی و ملوانی از استان های مرزی، بدون رعایت تشریفات قانونی؛

خ) ورود، خروج، خرید، فروش و حواله ارز بدون رعایت ضوابط تعیینی توسط دولت و بدون مجوزهای لازم از بانک مرکزی؛

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

د) عرضه کالا به استناد حواله های فروش سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی و یا سایر دستگاهها مشروط بر عدم مطابقت با مشخصات حواله؛

ذ) عرضه کالاهای وارداتی فاقد شناسه کالا و شناسه رهگیری در سطح خرده فروشی با رعایت ماده (۱۳) این قانون؛

ر) هر گونه اقدام به خارج کردن کالا از کشور برخلاف تشریفات قانونی به شرط احراز در مراجع ذیصلاح با استناد به قرائن و امارات موجود؛

ز) سایر مصادیق قاچاق به موجب قوانین دیگر؛

مصادیق قاچاق در قانون امور گمرکی مصوب ۱۳۹۰

بر اساس ماده ۱۱۳ این قانون موارد زیر قاچاق گمرکی محسوب می شود:

الف) کالایی که از مسیر غیرمجاز یا بدون انجام تشریفات گمرکی به قلمرو گمرکی وارد یا از آن خارج گردد. همچنین کالاهایی که بدون انجام تشریفات گمرکی یا از مسیرهای غیرمجاز وارد کشور شود و در داخل کشور کشف گردد.

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

تبصره – منظور از مسیر غیرمجاز، مسیرهایی غیر از موارد مندرج در تبصره (1) ماده (۱۰۳) این قانون است.

ب) خارج نکردن وسایل نقلیه و یا کالای ورود موقت، ورود موقت برای پردازش، عبور خارجی و مرجوعی ظرف مهلت مقرر از قلمرو گمرکی و عدم تحویل کالای عبور داخلی شخصی ظرف مهلت مقرر جز در مواردی که عدم خروج یا عدم تحویل به گمرک و یا ترخیص قطعی، عمدی نباشد.

تبصره – ارائه اسناد خلاف واقع که دلالت بر خروج وسایل نقلیه و کالا از قلمرو گمرکی و یا تحویل آنها به گمرک داشته باشند نیز مشمول مقررات این بند است.

پ) بیرون بردن کالای تجاری از اماکن گمرکی بدون اظهار یا بدون پرداخت یا تأمین حقوق ورودی، خواه عمل در حین خروج از اماکن گمرکی یا بعد از خروج کشف شود.هرگاه خارج کننده غیر از صاحب کالا یا نماینده قانونی او باشد گمرک عین کالا و در صورت نبودن کالا بهای آن را از مرتکب می گیرد و پس از دریافت وجوه گمرکی مقرر، به صاحب کالا مسترد می دارد و مرتكب طبق مقررات کیفری تعقیب می شود.

ت) کالای عبور خارجی که تعویض و یا قسمتی از آن برداشته شود.

ث) کالایی که ورود یا صدور آن ممنوع است تحت عنوان کالای مجاز یا مجاز مشروط و با نام دیگر اظهار شود. کالای عبوری مشمول تبصره (۲) ماده (۱۰۸) این قانون میشود.

ج) وجود کالای اضافی همراه کالای اظهار شده که در اسناد تسلیمی به گمرک ذکری از آن نشده است، مشروط بر اینکه کالای اضافی از نوع کالای اظهار شده نباشد. کالای اضافی موضوع ماده (۵۴) این قانون از شمول این بند مستثنی است.

چ) وسایل نقلیه و کالایی که صدور قطعی آن ممنوع یا مشروط است و به عنوان خروج موقت یا کران بری (کابوتاژ) اظهار شده باشد و ظرف مهلت مقرر به قلمرو گمرکی وارد نگردد. موارد قوه قهریه ( فورس ماژور ) و مواردی که عدم ورود کالا عمدی نیست از این حکم مستثنی است.

ح) کالای مجاز یا مجاز مشروطی که تحت عنوان کالای مجاز یا مجاز مشروط دیگری که جمع حقوق ورودی آن کمتر است با نام دیگر و با استفاده از اسناد خلاف واقع اظهار شود، کالای عبوری مشمول تبصره (1) ماده (۱۰۸) این قانون است. منظور از اسناد خلاف واقع اسنادی است که در آن خصوصیات کالایی ذکر شده باشد که با جنس و خصوصیات کالای اظهار شده تطبيق ننماید و یا جعلی باشد.

خ) کالا با استفاده از شمول معافیت با تسلیم اظهارنامه خلاف یا اسناد غیرواقعی و یا با ارائه مجوزهای جعلی به گمرک اظهار شود.

د) کالای جایگزین شده ممنوع الصدور یا مشروط یا دارای ارزش کمتری که با کالای صادراتی که برای آن پروانه صادر گردیده است تعویض شود.

ذ) کالای مورد معافیتی که بدون رعایت مقررات ماده (۱۲۰) این قانون به دیگری منتقل شود.

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با 1 می توانید در هر ساعت از شبانه روز با موسسه تهران وکیل تماس حاصل فرمایید. همچنین می توانید به منظور دریافت 1 در ساعات غیر اداری از طریق راه های ارتباطی موجود در وب سایت اقدام فرمایید و همچنین در صورت نیاز نسبت به دریافت مشاوره حقوقی ار طریق واتساپ نیز اقدام فرمایید.

عنصر معنوی جرائم قاچاق کالا و ارز

حالت های روانی مرتکب در خصوص جرم را عنصر معنوی جرم گویند که از دو جزء سوءنیت عام و سوءنیت خاص تشکیل شده است که در ذیل به تشریح هریک می پردازیم:

الف) سوءنیت عام: تعلق اراده آگاهانه مرتکب بر انجام رفتار مجرمانه را سوءنیت عام می گویند؛ بنابراین مرتکب باید رفتار مجرمانه خود را به طور ارادی انجام دهد؛ بدین ترتیب اگر شخص در حالت خواب یا هیپنوتیزم چنین عملی انجام دهد، فاقد سوءنیت عام است.

ب) سوءنیت خاص: تعلق اراده به تحقق نتیجه مجرمانه را سوءنیت خاص می گویند.که در جرائم قاچاق کالا و ارز مقنن وجود این سوءنیت را عامل تشدید مجازات قرار داده است.

عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز عنصر مادی جرائم قاچاق کالا و ارز

محاکم صالح به رسیدگی به جرائم قاچاق کالا وارز

سؤال این است که کدام مرجع یا مراجع قضایی صلاحیت رسیدگی به جرائم یا تخلفات قاچاق کالا و ارز را از نظر ذاتی و محلی دارند در زیر به توضیح آنها می پردازیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *