در این مطلب به موضوع رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه اشاره شده است. شما می توانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی رایگان از طریق راههای ارتباطی با ما در تماس باشید
رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
نگاهی به رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
بر اساس آنچه در بند دهم ماده 68 قانون خدمات کشوری ذکر شده شاغلین برخی مشاغل موجود در دستگاههای اجرایی تحت شرایط خاص از قبیل ریسک پذیری ،شرایط ویژه ی داخلی و بین المللی بازار کار ، حساسیت بالای شغل،انجام فعالیت های تحقیقی ،تخصصی و ستادی و تاثیر فعالیت شغلی بر درآمد ملی، با موافقت سازمان برنامه و بودجه و البته تایید هیات وزیران حائز دریافت مبلغی تحت عنوان فوق العاده ویژه هستند. البته اختصاص فوق العاده ویژه شرایط خاص و ابهام آفرینی داشته است که منجر به ورود و صدور رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه شده است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
عنوان دقیق مشاغل و میزان دقیق پرداختی فوق العاده ویژه نیز توسط هیات وزیران و با تایید سازمان برنامه و بودجه مشخص می شود
با توجه به رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه آیا این موضوع شامل حال بازنشستگان نیز می شود
بر اساس آنچه از نص صریح قانون و البته رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه بر می آید ؛فوق العاده ی ویژه حداکثر به 25 درصد از مشاغل دولتی که شرایط خاص ذکر شده در بند ده ماده 68 قانون خدمات کشوری را داشته باشند تعلق می گیرد و با توجه به تاریخ تصویب این قانون بازنشستگانی که قبل از اول فروردین 95 بازنشسته شده اند مشمول دریافت فوق العاده ویژه نخواهند بود.
لازم به ذکر است شما می توانید از طریق 1 با بهترین وکلای دیوان موسسه حقوقی تهران وکیل در ارتباط باشید و ضمن آگاهی از 1 ، سوالات و مشکلات خود را با 1 این موسسه در جریان بگذارید.
رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
طبق رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه؛ چه مشاغلی با چه شرایطی مشمول این قانون می شوند
بر اساس رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه، فقط مشاغلی تحت شمول این امتیاز قرار می گیرند که اولا شرایط شغلی از قبیل ریسک پذیری ،شرایط ویژه ی داخلی و بین المللی بازار کار ، حساسیت بالای شغل،انجام فعالیت های تحقیقی ،تخصصی و ستادی و تاثیر فعالیت شغلی بر درآمد ملی داشته باشند و نکته ی مهمتر اینکه تحقق این شرایط منوط به موافقت سازمان برنامه و بودجه و تامین اعتبار لازم برای پرداخت فوق العاده ویژه است یعنی تا وقتی سازمان برنامه و بودجه اعتبار لازم برای پرداخت فوق العاده ویژه را تامین نموده و تخصیص نداده باشد عملا پرداخت آن منتفی است . حتی اگر این بند در احکام کارگزینی کارکنان ذکر شده باشد باز هم تا سازمان برنامه و بودجه تایید و موافقت نکند و تا زمانی که اعتبار لازم برای پرداخت این مبلغ ( تا سقف 50 درصد حقوق ثابت و فوق العاده های مستمر ) تامین نشود قابل اجرا نخواهد بود.
رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
بر اساس آنچه از رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه بر می آید بازنشستگان قبل از اول فروردین 95 مشمول دریافت آن نیستند.
چند نکته ی مهم در مورد رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
– اولین و مهمترین نکته این است که اجرای این قانون به ظاهر جذاب در گرو تامین اعتبارات مالی مورد نیاز آن است بنابراین چنانچه این مصوبه بار مالی اضافه ای که محل تامین آن مشخص نشده ایجاد نماید عملا اجرا نخواهد شد
- طبق نص صریح قانون این فوق العاده حداکثر به 25 درصد مشاغلی که عنوان شد مانند مشاغل تاثیرگذار بر درآمد ملی ، مشاغل پر خطر و ریسک پذیر و مشاغل تحقیقی ، تخصصی و ستادی و دیگر عنوان های ذکر شده در قانون تعلق میگیرد یعنی در عمل ممکن است کمتر از 25 درصد این مشاغل از این فوق العاده ویژه برخوردار شوند
رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه
– عنوان دقیق مشاغل و میزان دقیق پرداختی فوق العاده ویژه نیز توسط هیات وزیران و با تایید سازمان برنامه و بودجه مشخص می شود
مسائل حقوقی به ویژه مسائل مرتبط با دیوان عدالت اداری حائز پیچیدگی ها و ظرایف خاصی است که بدون مشورت با وکیل متخصص این حوزه دستیابی به نتیجه مطلوب در آنها دشوار و حتی غیر ممکن به نظر می رسد بنابراین قبل از هر اقدامی در این خصوص ابتدا با یک وکیل متخصص دیوان عدالت اداری مشورت کنید . با مراجعه به آدرس 1 می توانید با بهترین وکیل دیوان عدالت اداری مشورت نموده و یا حداقل شماره تلفن وکیل متخصص دیوان عدالت اداری را دریافت کنید.
رای دیوان عدالت اداری درخصوص فوق العاده ویژه