براساس ماده 10 قانون دیوان عدالت اداری،صلاحیت وحدود اختیارات دیوان ،رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی ازتصمیمات و اقدامات وزارتخانه ها و سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها و ماموران آنها درخصوص وظایف آنها واز آرا و تصمیمات قطعی هیات های رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون های مالیاتی ، هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما ، کمیسیون موضوع ماده صد قانون شهرداری از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها و تضییع حقوق استخدامی قضات و مستخدمان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر واحدها و موسسات ،اعم از کشوری و لشکری، می باشد.
نحوه طرح شکایت در دیوان عدالت اداری
طرح شکایت یا اعتراض در دیوان عدالت اداری ، جهت شروع رسیدگی به آن مستلزم تنظیم و تقدیم دادخواست براساس مقرراتی که در قانون آیین دادرسی مدنی مقرر شده است ، می باشد. براساس قانون دادخواست باید در برگه های چاپی مخصوص و به زبان فارسی تنظیم و امضا شود و در صورت عدم رعایت این موارد ضمانت اجرایی برای آن در نظرگرفته نشده است به این دلیل که رعایت آن چنان از اهمیت بالایی برخوردار است و از شرایط اصلی یک دادخواست می باشد که در صورت فقدان آن کلا دادخواست محسوب نمی شود.
امروزه با سیر تحولات جامعه ،گسترش و پیشرفت بی وقفه تکنولوژی ، یک دادخواست هم به صورت الکترونیکی تنظیم و تقدیم می شود حتی به گونه ای که اشخاص با ثبت نام درسایت ثنا و ثبت امضای خود به صورت الکترونیکی دادخواست را امضا و ثبت می کنند و حتی بدون حضور در دفتر وکیل ، به وکیل خود وکالت می دهند.
سامانه ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری
اشخاص برای طرح شکایت و تقدیم دادخواست در دیوان عدالت اداری ابتدا باید در سایت ثنا ثبت نام کرده و با دریافت رمز عبور در سایت ساجد به نشانی
sajed.divan-edalat.ir ثبت نام و دادخواست خود را ثبت و ادله و مدارک استنادی خود را ارسال نمایند. علاوه بر ثبت دادخواست می توان درخواست اعمال ماده 79دیوان عدالت اداری و اعاده دادرسی و دادخواست ورود ثالث یا اعتراض ثالث را از طریق سایت ساجد ثبت و مطرح کرد.
در دادخواست باید موارد زیردقیق و درست نوشته شود:
- مشخصات هویتی شاکی
- مشخصات کامل طرف شکایت
نکته : دیوان عدالت اداری مرجع رسیدگی به اختلافات شهروندان با دولت می باشد که حسب مورد در مشخصات طرف شکایت باید در صورت امکان نام و نام خانوادگی، سمت و نشانی دقیق محل کار مأمور دولت یا نام کامل دستگاه یا سازمان مورد شکایت به طوردقیق نوشته شود.
- درصورت طرح شکایت توسط وکیل مشخصات هویتی وکیل
- تعیین دقیق خواسته
- شرح موضوع شکایت
- ذکرادله ومدارک استنادی که پیوست دادخواست شده است
دادخواست و ضمائم آن باید به تعداد طرف شکایت به اضافه یک نسخه تهیه شود .
نکته :براساس قانون، برای طرح وشروع رسیدگی به شکایات واعتراض درشعب دیوان باید دادخواست تقدیم شود اما تقاضای ابطال مصوبات مغایر قانون درهیات عمومی دیوان باید از طریق ارائه درخواست مطرح شود.
چرا باید برای تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری از وکیل کمک بگیریم؟
با توجه به اینکه طرف شکایت در دیوان عدالت اداری، سازمان های دولتی می باشند؛ به دلیل قدرت و امکانات و پشتوانه طرف شکایت که دولت یا مامور دولت می باشند، توصیه می شود برای دست یابی به کلیه حق وحقوق و جلوگیری از تضییع حق قبل از هراقدامی با مشاوره و همراهی یک وکیل متخصص ومجرب مسلط به قوانین و مقررات دیوان عدالت اداری و با تجربه و آشنا به روند و نحوه رسیدگی به پرونده و شیوه اعتراض در دیوان اقدام شود که با تقدیم لایحه حرفه ای ومحکم وارائه راهکاری درست و به موقع ازتحمیل هزینه وخسارت های سنگین وگاهاغیرقابل جبران جلوگیری وموجب دست یابی به نتیجه مطلوب می شود.
هم اکنون جهت اخذ مشاوره و تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری با شماره های 1 و 1 تماس حاصل فرمایید.