وکالت از منظر حقوقی یک قرارداد یا عقد محسوب می گردد. با زبان ساده تعریف قرارداد وکالت چنین خواهد بود:
هر شخصی از منظر قوانین از حقوق مختلف و تکالیف معین بهره مند است. به عنوان مثال فرد می تواند مالی را خریداری کند یا مالی را که مالک آن است را بفروشد و یا بدهی خود را پرداخت کند و یا طلبهای خود را از دیگران وصول کند وهزاران امور دیگر را شخصا انجام دهد لذا همین شخص به جای این که خود شخصا امور مربوط به انواع حقوق و تکالیف خود را انجام دهد می تواند به فرد دیگری نیابت یا وکالت دهد که شخص وکیل به جای ایشان وبرای ایشان اقدام نماید لذا به این اعطای نمایندگی عقد وکالت گفته میشود. بنابراین اعطای اجازه به دیگران برای انجام امور قانونی همان وکالت است وآثار اقدامات شخص وکیل به شخص اجازه دهنده یا همان موکل بر می گردد .
چرا وکالت نامه می گیریم؟
شما وقت زیادی ندارید یا با مراحل اداری انجام یک کار آشنا نیستید. پس نیاز دارید که انجام بعضی از کارهایتان را به طور رسمی به دیگران بسپارید. فلسفه وکالتنامه دقیقا همین می باشد. وکالتنامه ها یا برای انجام کار نوشته میشوند یا برای فروش و نقل و انتقال . وکالتنامهها مشمول ماده۶۵۶ قانون مدنی میشوند. این قانون میگوید وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین ، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود میکند. یعنی عقدی که با اراده ۲ طرف بسته میشود و فقط برای راحت تر شدن امور و رفع نیازهای کوتاه مدت برقرار میشود . به کسی که به او وکالت میدهید وکیل و بهخودتان ، موکل میگویند.
چند نوع وکالت نامه داریم ؟
بهطور کلی ۲ نوع وکالت نامه وجود دارد : ۱- وکالت مطلق (تام) : یعنی اینکه شخصی را برای تمام امور وکیل کنید و این وکالت شامل امور اداری و مالی موکل میشود. ۲- وکالت مقید : در این نوع وکالت، مورد وکالت ، مشخص و معین است و وکیل باید فقط در همان مورد معین ، عمل کند .
موقع تنظیم وکالتنامه ( از هر نوعی که باشد ) باید اسم تمام سازمانها و مراکز مورد نظر برای انجام امور مختلف توسط وکیل را صراحتا قید کنید. البته معمولا در دفترخانهها ، متنهای آماده شده ای برای این منظور وجود دارد، اما خودتان هم میتوانید این متن را آماده کنید.
وکالت بلاعزل چیست و چگونه باطل میشود ؟
قانونگذار در ماده ۶۷۹ قانون مدنی به موضوع وکالت بلاعزل اینگونه اشاره کرده است : موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر اینکه وکالت وکیل یا عدمعزل وکیل در ضمن عقد شرط شده باشد. در این حالت موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد. (بلاعزل بودن وکیل مانع انجام عمل مورد وکالت توسط موکل نخواهد بود)
انجام مورد دفتر وکالت به وسیله شخص موکل منع قانونی ندارد و موکل میتواند همان کاری را که به دیگری وکالت داده است، خود انجام دهد. اما باید توجه داشت که اگر فروشنده مالی را به دیگری بفروشد و در ضمن عقد بیع ، خریدار وکیل بلاعزل فروشنده برای انتقال رسمی مال مورد معامله به خودش باشد اما فروشنده که در اینجا موکل است مبادرت به انتقال آن مال به شخص ثالثی کند، این عمل او جرم و فروش مال غیر محسوب میشود. از این رو، هنگامی که میگوییم انجام مورد وکالت به وسیله شخص موکل بلااشکال است، به موضوعاتی بر میگردد که با حقوق وکیل در تعارض نباشد.
وکالت تام الاختیار چیست ؟
در مداخله تامه وکیل در کلیه امور جاریه موکل از هر قبیل که لازم باشد اعم از مالی ، ملکی و اداری و رسیدگی به آنها و انجام کلیه امور ناقله و متصوره حقوقی موکل در هر زمینه و با هر اسم و عنوان و انجام هر نوع تشریفات شرعی ، قانونی و اداری مقتضی و لازم مربوطه و متداوله با حق قبض و اقباض در تمامی موارد ، به نحوی که جهت رتق و فتق کلیه امور مربوط به موکل در هر زمینه ای ، اعم از آنچه در این وکالتنامه به آن اشاره شده و یا نشده باشد ، در هیچ مواردی نیازی باذن مجدد و یا تفویض وکالت و اختیارات جدیدی از طرف موکل به وکیل نباشد ، با حق تعیین وکیل عادی و وکیل دادگستری و عزل و نصب آنها ولو کراراً .
بدون دیدگاه